Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По стъпките на Русия: Турция блокира известна платформа за съобщения

09 октомври 2024, 09:40 часа • 555 прочитания

Турция блокира достъпа до платформата за незабавни съобщения Discord. Новината пише гръцкото издание Kathimerini, позовавайки се на публикация в Reuters и съобщение на информационния регулатор на страната в сряда. 

Съдът в столицата Анкара е решил да премахне достъпа от Турция до базираната в Сан Франциско Discord поради достатъчно подозрения, че са извършени престъпления като „сексуално малтретиране на деца и непристойност“.

Поводът за решението

Решението за забрана на достъп идва след обществено възмущение, предизвикано от убийството на две жени, извършено от 19-годишен мъж по-рано този месец. След инцидента съдържанието в социалните медии показа, че някои потребители на Discord възхваляват убийството, което доведе до обществено възмущение срещу определени общности в платформата.

„Решени сме да защитим нашите младежи и деца от вредните публикации в социалните медии и интернет, които представляват престъпления. Никога няма да позволим опити да се разклатят основите на нашата социална структура“, каза министърът на правосъдието Йълмаз Тунч в публикация в платформата X. ОЩЕ: "Уврежда психичното здраве на младежите": Редица американски щати съдят TikTok

По стъпките на Русия

Във вторник руският комуникационен регулатор блокира Discord за нарушаване на руското законодателство, след като преди това глоби компанията за това, че не успя да премахне забранено съдържание, съобщи агенция ТАСС. Любопитната подробност - руското решение моментално доведе до оплаквания, че така се затруднява използването на руски дронове, защото много комуникации на оператори минават през Discord. ОЩЕ: X.com официално заменя Twitter

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес