Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел удари сирийската столица Дамаск, има загинали (ВИДЕО)

08 октомври 2024, 23:48 часа • 1013 прочитания

Сирийското правителство съобщи, че седем цивилни са загинали при израелски въздушен удар в Дамаск във вторник. Според военен наблюдател, атаката е била насочена към сграда, използвана от Иранската революционна гвардия и ливанската Хизбула.

Министерството на отбраната съобщи, че жени и деца са сред загиналите при удара по жилищна и търговска сграда в столичния квартал Мазех, където се намират посолства и щабове по сигурността. Броят на жертвите е предварителен, тъй като спасителите все още претърсват развалините.

Още: За 15 дни: 400 хиляди души са избягали от Ливан в Сирия

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека заяви: „Израел е атакувал сграда, посещавана от високопоставени служители на Революционната гвардия и Хизбула, както и автомобил, паркиран пред сградата“. Ръководителят на Обсерваторията Рами Абдел Рахман заяви, че са загинали девет души, петима от които цивилни, включително едно дете.

Най-малко двама от загиналите са чужденци, съобщи Обсерваторията, без да уточнява националността им. Нито един от загиналите не е иранец, съобщиха от посолството. Кадри на AFPTV от мястото на инцидента показват сграда, погълната от дим, а на земята са разхвърляни отломки и разкъсан метал.

Още: "Искаме прекратяване на огъня": След Ливан иранският външен министър посети и Сирия

Електротехникът Адел Хабиб, на 61 г., който живее в сградата, която е била ударена, заяви, че ударът е бил като „Денят на Страшния съд“. „Прибирах се вкъщи, когато стана експлозията и комуникациите и електричеството бяха прекъснати, така че вече не можех да се свържа със семейството си“ в сградата, казва Хабиб. „Това бяха най-дългите пет минути в живота ми, докато не чух гласовете на съпругата, децата и внуците ми“.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че ударът е нанесъл „значителни“ щети. Кореспондент на АФП заяви, че първите три етажа на сградата са разрушени, и преброи около 20 автомобила, повредени от падащите отломки. 

Още: Израел е поразил огромен тунел между Ливан и Сирия, през който са влизали ирански оръжия

Миналата седмица Обсерваторията съобщи, че при израелски удар по Мазех са загинали четирима души, включително зетят на покойния лидер на „Хизбула“ Хасан Насрала, убит при израелски въздушен удар в южната част на Бейрут миналия месец.

Израелските власти рядко коментират отделни удари в Сирия, но многократно са заявявали, че няма да позволят на заклетия враг Иран да разшири присъствието си. Иран и ливанската „Хизбула“ са сред най-важните съюзници на сирийското правителство в продължаващата повече от десетилетие гражданска война в страната. През последните две седмици над 400 000 души, повечето от които завръщащи се сирийски бежанци, са преминали в Сирия, бягайки от тежките израелски въздушни удари по Ливан.

Още: Израел ударил руска военна база в Сирия?

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес