Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почивката свърши! Юрген Клоп си намери нова работа след Ливърпул

09 октомври 2024, 12:04 часа • 556 прочитания

Един от най-добрите футболни треньори в света - Юрген Клоп, приключи почивката си и е готов да се завърне към футбола. Германецът, който напусна английския гранд Ливърпул през това лято, започва нова работа като глобален шеф на футбола в Ред Бул. Неговият контракт е дългосрочен и стартира от 1 януари 2025 година.

Юрген Клоп се завръща във футбола от 2025-а

Клоп ще отговаря за стратегическото ръководно ниво на международната мрежа от клубове, които попадат под шапката на Ред Бул. Това са клубове като РБ Лайпциг, РБ Залцбург и Ню Йорк Ред Булс. Германецът е бил убеден да започне работата от изпълнителния директор на Ред Бул Оливер Минцлаф.

Юрген Клоп

Клоп стартира работа като футболен шеф в Ред Бул

"След почти 25 години край страничната линия, не мога да бъда по-развълнуван от това да бъда въвлечен в проект като този. Ролята може и да се е променила, но моята страст за футбола и хората, които са отговорни за футбола, не се е. Присъединявайки се към Ред Бул на глобално ниво, искам да развия, подобря и подкрепя невероятния футболен талант, с който разполагаме", каза Клоп.

"Има много начини, по които можем да направим всичко това, използвайки професионалните знания и опит на Ред Бул, за да вземем от други спортове и индустрии. Заедно можем да открием какво е възможно. Виждам моята роля главно като ментор на треньорите и ръководене на клубовете под шапката на Ред Бул, но в крайна сметка аз съм една част от организация, която е уникална, иновативна и гледаща в бъдещето", добави германецът.

Клоп има клауза за напускане при оферта от националния отбор на Германия

Юрген Клоп прекара последните 9 години от живота си като мениджър на Ливърпул, като успя да изведе "червените" до първа титла на Англия след 30-годишно чакане. Той вдигна и трофея в Шампионска лига с мърсисайдци, а след края на сезон 2023/24 реши да се оттегли от клуба, за да си вземе почивка от футбола. По сходен начин приключи и престоят му в Борусия Дортмунд, където прекара 7 години.

В последните месеци имаше множество спекулации за бъдещето на Клоп, като той бе спряган за селекционерските постове на Англия и Германия, както и за треньорския пост в Байерн Мюнхен. Смята се, че Клоп има специална клауза за напускане в договора си с Ред Бул, която се отнася конкретно към германския национален отбор.

Съвсем наскоро Юрген Клоп получи огромно признание в Германия.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес