Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без автомобилни и жп връзки между двете Кореи: Границата е затворена

09 октомври 2024, 10:29 часа • 698 прочитания

Севернокорейската армия съобщи днес, че планира да прекъсне всички автомобилни и жп връзки на КНДР с Южна Корея, предаде БТА като се позова на ДПА.

По границата ще бъдат разположени "силни отбранителни структури" и мерките ще влязат в сила незабавно.

Според Пхенян тези действия целят опазването на националната сигурност и предотвратяването на война.

Още: Северна Корея готова да използва ядрено оръжие, ако бъде нападната

Южнокорейската армия заяви, че през последните месеци Северна Корея е разположила десетки хиляди мини по границата.

Затварянето на автомобилните и жп връзки от страна на Пхенян се смята до голяма степен за символично, тъй като през последните няколко години няма пряк обмен през силно милитаризираната граница между двете Кореи, отбелязва ДПА.

Ще се откаже ли Пхенян от споразумението със Сеул

Междукорейските отношения са в една от най-ниските си точки от години насам, като Пхенян закрива агенции, посветени на обединението, и обявява Южна Корея за свой „основен враг“. Това отбелязва АФП, цитирана от БГНЕС.

Още: Северна Корея заплаши НАТО с "трагични последици"

Очакваше се, че на ключово парламентарно заседание, което приключи на 8 октомври, ядрената страна ще се откаже от историческото междукорейско споразумение, подписано през 1991 г., което е част от стремежа на лидера Ким Чен Ун официално да определи Юга като вражеска държава.

Но в репортаж от днес, който разкрива назначаването на нов началник на отбраната, официалните държавни медии не споменават за прекратяването на пакта.

Часове по-късно обаче армията заяви, че планира „значителна военна стъпка“, която ще „прекъсне напълно пътищата и железопътните линии, свързани с Южна Корея, и ще укрепи съответните райони от наша страна със силни отбранителни структури“.

САЩ са информирани

Още: КНДР изстреля множество балистични ракети с малък обсег

Тя допълни, че е изпратила телефонно съобщение до американските сили, за да „предотврати всякаква грешна преценка и случаен конфликт във връзка с проекта за укрепване, който ще бъде стартиран в острата зона на южната граница“.

Макар че границата е една от най-силно милитаризираните в света, през август тя не успя да предотврати преминаването на севернокорейски военнослужещ през нея към Юга.

През юли Сеул заяви, че Пхенян е прекарал месеци в поставяне на противопехотни мини и издигане на бариери, като същевременно е превърнал района в пустош по силно укрепената граница.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес