Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова Зеландия се готви за силен циклон

20 февруари 2018, 06:30 часа • 1430 прочитания

Жителите на Нова Зеландия се готвят за връхлитането на тропическия циклон "Гита", който ще залее страната и с проливни дъждове. Както съобщиха местните медии "във вторник вечерта" (около 12:00 бълг. време) епицентърът на циклона ще бъде над северните райони на Южния остров, недалеч от пролива Кука.

За щастие в последните дни се наблюдаваше отслабване на силата на стихията и вчера (19 февруари) мощността ѝ беше оценена на втора от общо петте възможни категории, след като поривите на вятъра намаляха до 38 м./сек.

Миналата седмица метеоролозите определиха силата на тропическия циклон "Гита" като най-висока. Тогава той нанесе съкрушителен удар по Кралство Тонга, в резултат на който около 70% от домовете и сградите в столицата на малката тихоокеанска страна бяха напълно или частично унищожени. След това "Гита" се пренесе към южната част на главния остров на Фиджи и южно от Нова Каледония. Впоследствие циклонът, който се движеше от изток на запад, се обърна на юг и започна да се приближава към Нова Зеландия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес