Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нечувано обединение на екстремистки бунтовнически групи в Сирия

22 ноември 2013, 20:35 часа • 29488 прочитания

Седем водещи ислямистки бунтовнически групи в Сирия обявиха, че обединяват усилията си, предаде Стандарт Нюз, цитирайки BBC.

В изявление, публикувано онлайн, Ахрар ал-Шам, Джайш ал Ислам, Сукур ал-Шам, Лива ал-Таухид, Лива ал Хак, Ансар ал-Шам и Кюрдския ислямски фронт заявиха, че са се спогодили за "постепенно сливане". Решено е всички бойци, медии, административни и хуманитарни офиси да се слеят в течение на преходен период от три месеца. По време на редовните петъчни митинги срещу режима демонстранти призоваха за обединение на редиците на бунтовниците и скандираха "Кръвта на мъченика (Абдел Кадер Салех) ни сплотява".

В началото на седмицата Абдел Кадер Салех, лидер на Лива ал таухид" (Знаме на обединението) - групировка от около 8000 бойци, близка до "Мюсюлмански братя". Известен още с името Хадж Мареа, той многократно призоваваше към сливането на бунтовническите групировки.

Новият ислямски фронт ще бъде "независима политическа, военна и социална формация", която ще работи за свалянето на режима на Асад и изграждането на изцяло ислямска държава.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес