Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не искаме повече гробове": Израел почете загиналите във войната

13 май 2024, 06:25 часа • 1334 прочитания

Израел отбеляза вчера деня в памет на падналите във войните и жертвите на тероризма, предаде ДПА.

Още: "Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд в Хага

Тази година денят за възпоменание съвпадна с войната в Ивицата Газа след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" в Израел на 7 октомври 2023 г. Близо 1200 души бяха убити в най-смъртоносния ден в историята на страната, създадена през 1948 г.

Никога не сме искали тази ужасна война

"Напомням на нас и на целия свят: ние никога не сме искали и не сме избирали тази ужасна война. Нито тази, нито предишните", каза израелският президент Ицхак Херцог на главната церемония на Стената на плача в Йерусалим. Той предупреди, че "докато нашите врагове се опитват да ни унищожат, ние няма да оставим мечовете си."

Яката на ризата му беше скъсана - еврейски символ на траур, отбелязва ДПА.

"Като командващ Израелските отбранителни сили по време на война, аз нося отговорността за неуспеха да защитим нашите цивилни на 7 октомври. Нося тежестта й на своите рамене всеки ден и в сърцето си", каза началникът на генералния щаб Херци Халеви.

Не искаме повече гробове

Обръщайки се към членовете на семействата на убити израелски войници, той заяви: "Аз съм командирът, който изпрати вашите синове и дъщеря в битката, от която те никога не се върнаха, и на постовете, от които бяха отвлечени" при атаката на 7 октомври.

Роднини на заложници се събраха снощи пред сградата на генералния щаб в Тел Авив. Много от тях носеха запалени свещи, а други държаха плакати с надписа "Не искаме повече гробове".

Още: САЩ: Няма признаци за мащабна израелска офанзива в Рафах

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес