Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 400 убити в мюсюлманското въстание в Мианмар

01 септември 2017, 09:41 часа • 2717 прочитания

Броят на жертвите на сблъсъците между будисти и мюсюлмани в западната част на Мианмар достигна 402 души за седмица, предаде агенция Киодо като се позова на властите.

Военните са убили 370 въстаници рохинджа от мюсюлманското малцинство. Други 17 мирни жители, както и 15 полицаи и военни, са загинали от ръцете на въстаниците.

Междувременно властите в съседен Бангладеш съобщиха за три лодки с бежанци, които се обърнаха и потънаха в река Наф на път от Мианмар за Бангладеш, пише БГНЕС.

Според информация от граничните сили на Бангладеш, открити са телата на 15 деца и 11 жени. Всички загинали са от мюсюлманското национално малцинство рохинджа. 

В западния щат Ракхайн в Мианмар между будисткото мнозинство и малобройните мюсюлмански народности рохинджа периодично избухва напрежение, прерастващо в сблъсъци. Хиляди хора станаха през последните години жертви на тези стълкновения.

Ситуацията в района се изостри рязко на 25 август, когато стотици бойци от движението "Араканска армия за солидарност рохинджа", която властите смятат за терористична организация, извършиха нападения на 30 опорни пункта на полицията.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес