Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон предупреди Тръмп да не вади САЩ от ядрения договор с Иран

07 май 2018, 07:35 часа • 1103 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че излизането на САЩ от ядреното споразумение, сключено през 2015 година от водещите световни сили и Иран, може да доведе до война.

"Можем да отворим кутията на Пандора. Може да започне война", каза той в интервю за германското издание "Шпигел", цитирано от БГНЕС. "Не мисля, че Доналд Тръмп иска война", добави френският държавен глава.

През април, когато Тръмп и Макрон се срещнаха във Вашингтон, френският президент се опита да го убеди да не се отказва от този договор. Подобна позиция споделят Германия, Великобритания и ООН. Русия също е против промени в споразумението.

Иранският президент Хасан Рохани категорично не приема преразглеждането на ядрената сделка и нарича подобни инициативи незаконни. Той предупреди, че САЩ ще съжаляват, ако преразгледат договора и това ще се превърне в историческа грешка. Рохани добави, че Иран има план за действие за всяко решение на Тръмп и обеща да предприеме ответни мерки.

Стопанинът на Белия дом смята сделката за безумна и заплашва да я развали, ако Конгресът и европейските съюзници до 12 май не подготвят промени в договора и не направят сериозни отстъпки, които, според Тръмп, не присъстват. Американският президент дори заплаши Техеран да върне отменените по-рано санкции.

Всичко това се случва и в светлината на новината, че агенти на "Мосад" са успели да изнесат два камиона документи от строго охраняван обект в Иран. Тези документи отразяват факти относно иранската ядрена програма. Агентите са успели да стигнат до Азербайджан и от там, с помощта на контрабандисти, да закарат плячката до летище, от което да стигнат до Тел Авив.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес