Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон не вярва, че Тръмп ще си промени мнението за ядрената сделка с Иран

26 април 2018, 07:50 часа • 990 прочитания

Президентът на Франция Еманюел Макрон смята, че САЩ не желаят да останат страна в ядрената сделка с Иран, предаде БГНЕС.

Независимо какво решение ще вземе американският президент Доналд Тръмп, Париж е на мнение, че трябва да се работи по ново, по-широко споразумение за ядрената програма на Иран.

На пресконференция във Вашингтон Макрон каза: "Каквото и да е решението на САЩ, ние ще работим върху ново споразумение, по-широко". При това френският президент допълни, че той няма "информация какво решение има намерение да вземе президента Тръмп по иранската ядрена програма. Само че, основавайки се на това, което той е говорил по-рано, аз не смятам, че САЩ биха искали да останат в този договор".

На пресконференцията стана ясно, че Франция възнамерява да увеличи своя принос в международната коалиция в Сирия за приключване на борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава". "Ние увеличаваме нашите ангажименти в международната коалиция. Необходимо е да са налице всички средства, за да бъде завършена операцията", каза Макрон.

Според Франция процесът в Астана за урегулиране на кризата в Сирия няма да донесе положително развитие, доколкото той може да доведе до разделянето на арабската държава. "От една страна е налице процесът в Астана, където има три големи държави - Иран, Русия и Турция. Този процес не ни устройва, защото това е неправилен способ за гарантиране урегулирането на ситуацията и той, според мен, ще доведе до разделянето на Сирия", заяви Макрон.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес