Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай забрани произведените в САЩ чипове и операционни системи в правителствените компютри

26 март 2024, 09:35 часа • 4834 прочитания

Китай започна да премахва американските микропроцесори от правителствените компютри и сървъри, според доклад във Financial Times. Стъпката идва, когато Пекин прие нови правила за замяна на чужди технологии със свои собствени. Този ход ще включва спиране на използването на тези от Intel и AMD, както и операционната система Windows на Microsoft, се казва в доклада. От тази година нататък правителствените агенции над местно ниво ще трябва да следват нови насоки за обществени поръчки с критерии, изискващи „безопасни и надеждни“ процесори и операционни системи.

Инструкциите са предадени за първи път от китайското министерство на индустрията в края на декември, когато то издава списъци с разрешените процесори, операционни системи и централизирана база данни, съобщава Reuters, цитирано от Euronews. Всички те са от китайски компании, включително Huawei.

Информационната служба на Китайския държавен съвет не отговаря на искането на Euronews Business за коментар.

Още: Тази страна иска да е сред най-големите производители на чипове в следващите 5 години

Технологична търговска война

Този ход е последната стъпка в това, което често се нарича технологична търговска война между САЩ и Китай. Пекин се опитва да даде приоритет на местните технологии, повтаряйки Закона за CHIPS и науката на администрацията на Байдън от 2022г., който увеличава вътрешното производство на полупроводници и намалява зависимостта от Китай.

Според FT „ръководеният от държавата марш от чуждия хардуер ще удари американските компании в Китай, започвайки с доминиращите в света производители на процесори за компютри, Intel и AMD“, добавяйки, че страната осигурява 27% от Intel и 15% от AMD продажби миналата година.

Още: САЩ финансира Intel с милиарди долари за производство на чипове за военни цели

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес