Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай е все по-ядосан на САЩ заради Huawei, готов е за търговска война

02 юни 2019, 18:00 часа • 3573 прочитания

Huawei е една напълно частна, а не военна компания. Ако продуктите ѝ се използват във въоръжените сили, това по никакъв начин не означава, че те са създадени специално за армията", заяви китайският военен министър на Вей Фънхъ на конференция по сигурността в Сингапур, съобщават Reuters и ТАСС.

"Китайското правителство е против наложените на компанията санкции", категоричен бе Вей.

Думите му са провокирани от изказването на изпълняващия длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан, че Huawei има близки отношения с правителството на Китай.

Вей засегна в речта си и търговското съперничество със САЩ. Китай е готов за търговска война със САЩ, но едновременно с това остава отворена вратата за преговори, каза китайският министър на отбраната.

Пекин протестира и срещу действията на Вашингтон в Южнокитайско море и по отношение на Тайван.

"Забелязахме тенденция за разширяване на участието на САЩ в делата на региона, за което вчера отново заявих на изпълняващия длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан", каза китайският министър на провеждащата се в Сингапур международна конференция по въпросите на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион "Диалог Шангри-ла".

Вашингтон "трябва да взема под внимание загрижеността на другите страни и да не подрива регионалната безопасност", заяви Вей Фънхъ и отбеляза, че Китай никога не е окупирал други държави и не е бил заплаха.

Министърът на отбраната предупреди за готовността на китайските въоръжени сили да реагират на опити на други държави за отделяне на Тайван от Китай.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес