Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел обсъжда нанасянето на превантивен удар срещу Иран и Ливан

05 август 2024, 11:25 часа • 1582 прочитания

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е свикал ръководителите на службите за сигурност на среща предната вечер, 4 август, преди очакваните атаки от Иран и "Хизбула", за да обсъдят евентуален превантивен удар.

Израел се подготвя за предстоящите атаки, но все още няма "окончателна картина" на атаките, пред които ще бъде изправен, съобщава Channel 12.

Още: Кипър ще помогне за евакуацията от Близкия изток, ако войната се разшири

Израелските спецсили обмислят възможността за "превантивни действия", които Израел може да предприеме, "включително в Ливан или може би на други места, ако е необходимо", е цитиран да казва премиерът.

Малко по-рано вчера, помолен да коментира възможните превантивни удари, говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари каза: "Ние наблюдаваме нашите врагове на всички фронтове и със сигурност "Хизбула" в Ливан. Имаме много широки планове, имаме висока готовност за действие. Всяка инструкция, която получим от политическия ешелон, ще изпълним незабавно."

Още: САЩ с прогноза за очаквания ирански удар. Израел порази обекти на "Хизбула" (ВИДЕО)

В телевизионния репортаж се казва, че САЩ също не са сигурни какво да очакват от Иран и "Хизбула", но че ръководената от САЩ международна коалиция за осуетяване на атаките се е сформирала и ще бъде ръководена от Централното командване на морските сили на Съединените щати (CENTCOM) в Катар.

Още: От жертва до виновник: Нетаняху води Израел по пътя на голяма война в Близкия изток

На многобройните запитвания как ще отговори на подобни атаки и дали се насочва към война, Израел казва "много двусмислено", че "оставя всички свои възможности отворени", се посочва в репортажа. А това е една от причините много страни да призовават гражданите си незабавно да напуснат Ливан.

Още: Светът чака удар на Иран по Израел: Какво се знае и какви са сценариите?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес