Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индонезийка, проговорила за сексуален тормоз от шефа си, беше защитена от индонезийския парламент

25 юли 2019, 14:07 часа • 3015 прочитания

Парламентът в Индонезия помилва индонезийка, осъдена на шест месеца затвор за разобличаването на нейния развратен шеф, като този случай предизвика сериозно обществено внимание.

Силни ръкопляскания избухнаха в Камарата на представителите, след като депутатите единодушно гласуваха за отмяна на присъдата срещу Баик Нурил Макнун за запис, който тя направила и с който доказала сексуален тормоз от страна на бившия си работодател, предаде БГНЕС.

Майката на три деца, която беше в залата, се разплака от решението - последната ѝ надежда да избегне затвора, след като изчерпи други възможности за обжалване.

Правозащитни групи осъдиха присъдата и случаят предизвика страхове, че ще обезкуражи жертвите на сексуален тормоз в Индонезия - консервативната нация с мюсюлманско мнозинство, да говорят.

От индонезийския президент Джоко Видодо, който също изрази загриженост относно присъдата на жената, се очакваше да подпише опрощаване на присъдата.

"Открит е пътят за даване на амнистия на Нурил, а президентът трябва да действа незабавно", се казва в изявление на "Амнести интернешънъл". "Това ще бъде историческа победа за жертвите на сексуално насилие в Индонезия," добавят от организацията, допълвайки, че Макнун е претърпяла "огромна несправедливост".

Историята

През 2015 година шефът на Макнун - директорът на гимназията, в която тя е работила - е съобщил на полицията, че тя го е оклеветила, след като направила запис, че той прави сексуални коментари в социалните медии.

По-късно тя била уволнена и обвинена по закон срещу разпространението на неприлични материали,

Местният съд на остров Ломбок първоначално я освободи от обвиненията. Но прокуратурата не се отказа от случая и миналата година Върховният съд на Индонезия отмени решението на по-нискоинстанционния съд и потвърди присъдата, като не уважи жалба срещу това решение.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес