Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Големите политически игри в Пекин: Кой ще отиде на откриването на Олимпиадата?

04 февруари 2022, 09:30 часа • 4586 прочитания

Днес в Пекин ще се състои тържествената церемония по откриването на Зимните олимпийски игри - събитие не само спортно, но и политическо, защото игрите отдавна се превърнаха в най-важното международно събитие, пише в анализ на руското издание РИА Новости.

Олимпиадата бе превърната в пълноправен инструмент за геополитическа борба още през 1980 г., когато Западът бойкотира игрите в Москва, а в отговор руските спортисти не отидоха на следващите олимпийски игри в Лос Анджелис. През 21 век тази практика се завърна, пише авторът на материала Пьотр Акопов, уточнявайки, че вече не става дума за тотален бойкот с отказ на спортисти да участват в състезанията, а за дипломатически. По отношение на Олимпиадата в Пекин още в началото на декември миналата година САЩ обявиха бойкот и призоваха всички страни по света да ги подкрепят заради нарушенията на човешките права в Китай и най-вече геноцида срещу уйгурите. Това не пречи американският отбор да бъде най-многобройният на олимпиадата, но на самата церемония няма да има представители на САЩ.

В анализа се прави равносметка кои държави избраха да подкрепят бойкота и кои ще изпратят свои високопоставени представители, пренебрегайки призива на САЩ и създавайки нова геополитическа картина на света. На церемонията по откриването ще присъства лично руският президент Владимир Путин, разбира се и домакинът Си Дзинпин, а освен тях се очакват 2-ма президенти, министър-председатели, крале и лица с кралска кръв, изброява Акопов. Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, тоест целият англосаксонски свят, подкрепят дипломатическия бойкот на САЩ, следователно техни представители на най-високо ниво няма да присъстват, същото важи за Белгия, Нидерландия, Дания и Литва.

Франция се опитва да седи на два стола, според автора - президентът Макрон обяви дипломатическия бойкот за неефективен, но в крайна сметка изобщо не е ясно дали ще пристигне френска делегация за церемонията. Иначе казано Париж на думи не се присъедини към бойкота, но същевременно ще се въздържи от участие в официалната част по откриването.

Като цяло Европа се придържа към формулата всички да са доволни, казва още авторът – тя не подкрепя бойкота, но и не изпраща свои високопоставени делегации. Очаква се само четирима европейски лидери от страните членки на ЕС да присъстват на церемонията. Това са Естония, Полша (която изпраща своя президент Анджей Дуда), Люксембург (великият херцог Анри Люксембургски вече отлетя за Пекин), както и принцът на Монако Албер II.

Латинска Америка ще бъде представена от президентите на Аржентина и Еквадор, а най-сериозно участие ще има Азия - факт, който според автора на статията отразява новата геополитическа конфигурация в света. В Пекин ще пристигнат не само ръководителите на петте централноазиатски държави - министър-председателят на Пакистан, кралят на Камбоджа, президентът на Сингапур, министър-председателят на Монголия и тайландската принцеса (кралят на Тайланд никога не напуска страната), но и лидери на ключови държави от арабския свят като египетският президент Абдел Фатах Сиси, емирът на Катар, престолонаследниците (фактически реални владетели) на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Изводът на статията е, че по всичко изглежда, че англосаксонската пропаганда оказва все по-малко влияние върху ислямския свят. Тази част от човечеството, пише в нея, възлизаща на милиард и половина души, наблюдава с нарастващо внимание какво се случва „в просторите на Евразия“, така че никакви опити за блокада и изолация, никаква пропаганда, не могат да задържат обективния ход на световната история: Западът си отива докато Изтокът се издига, заключава Пьотр Акопов.

Вижте още: Започват Зимните олимпийски игри в Пекин: Всичко, което трябва да знаете

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес