Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египет: Израел прекрачи границата на самозащитата

15 октомври 2023, 17:18 часа • 34053 прочитания

Президентът на Египет Абдел Фатах ел Сиси заяви пред държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че реакцията на Израел спрямо нападението на "Хамас" от 7 октомври надхвърля границите на самозащитата и е равносилна на "колективно наказание".

В телевизионни коментари по време на среща с Блинкен в Кайро Абдел Фатах ел Сиси също така заяви, че отхвърля нападенията срещу цивилни граждани в продължаващия конфликт, предаде "Ал Джазира".

Всичко за войната в Израел четете тук.

Още: Ракетен огън от Ливан по Израел взе жертва, "Хамас" атакува Тел Авив

Египет начело на дипломацията

Според изявление, публикувано от египетското президентство, страната активизира усилията на своите международни и регионални партньори за предоставяне на помощ за Газа - предвид заповедта на Израел за евакуация на над 1,1 млн. палестинци от северната в южната част на крайбрежния анклав.

Египет заяви, че националната му сигурност е червена линия и че отхвърля всеки план за разселване на палестинци. Според изявлението Кайро е предложил също така да бъде домакин на среща на високо равнище, която да обхване последните събития, свързани с кризата в Газа, и бъдещето на палестинския въпрос.

Египетският президент Абдел Фатах ел Сиси пък провежда спешно заседание на Съвета за национална сигурност, за да обсъди ситуацията в Ивицата Газа, пише Al-Mayadeen.

Още: Израел категорично отхвърли обвиненията за нападение срещу колона бежанци в Газа

Снимка: Getty Images

Нетаняху пак заплаши "Хамас" с унищожение

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху свика за първи път разширения извънреден кабинет на страната. Той заяви, че демонстрираното национално единство изпраща послание у дома и в чужбина, тъй като страната се подготвя да "разруши" "Хамас" в Газа.

Още: Войната в Израел: Природата пречи на сухопътна операция в Газа, обстрели с "Хизбула" и атака срещу Алепо (ВИДЕО)

Хуманитарна катастрофа

Директорът по комуникациите на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци на ООН Джулиет Тума заяви пред АФП, че през първите седем дни на конфликта в Газа са били разселени около един милион души.

Израелците, готвещи се за сухопътна операция в Ивицата Газа, обявиха, че пускат водата в южната част на анклава. "Ал Джазира" обаче съобщава, че все още няма вода. Хуманитарната катастрофа в Ивицата Газа се влошава с всеки час.

Още: От Египет предупредили Израел дни преди атаката на "Хамас", твърди САЩ, Нетаняху отрича

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес