Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египет иска удължаване на примирието между "Хамас" и Израел

26 ноември 2023, 15:25 часа • 1466 прочитания

Египет води интензивни разговори с всички участващи страни за удължаване на 4-дневното примирие между "Хамас" и Израел с още един или два дена, заяви директорът на египетската Държавна информационна служба Диаа Рашуан, цитиран от в. "Ал Ахрам", предава БТА. 

Целта е да се освободят повече заложници

По-дългото спиране на огъня би означавало освобождаване на повече израелски заложници от Газа и палестинци от израелски затвори, изтъкна Рашуан. По думите му до момента реакциите на засегнатите страни относно удължаване на примирието са положителни. ОЩЕ: Египетският президент: Признайте държавата Палестина

Освободените заложници

Припомняме, че две групи държани от "Хамас" заложници бяха освободени срещу освобождаване на задържани от Израел палестинци в петък и събота след постигането на споразумение с посредничеството на Катар, Египет и САЩ. Сделката предвижда и доставяне на хуманитарна помощ за намиращите се под обсада 2,4 милиона жители на Газа. Само в петък общо 200 камиона влязоха в анклава през граничния пункт с Египет "Рафах". ОЩЕ: Какво може да спечели и да загуби Израел от военна пауза в Ивицата Газа?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес