Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Давутоглу зове за сътрудничество между турците и арабите

01 декември 2012, 15:23 часа • 5793 прочитания

Турският външен министър Ахмет Давутоглу призова арабските страни да обединят усилията си с Турция за решаване на регионалните кризи и преди всичко палестинския въпрос и сирийския конфликт.

"Сътрудничеството и турско-арабската солидарност ще дадат тласък на усилията за ускоряване на решаването на кризите в региона и за установяване на мир и стабилност." Това заяви Давутоглу на турско-арабски форум в Истанбул с участието на представители на 21 арабски страни, 12 от които представени от министрите си на външните работи.

Начело на регионалния политически дневен ред турският министър постави палестинския проблем. Той приветства постигнатия от Палестина статут на страна наблюдател в ООН, но предупреди, че международната общност ще изплати своя морален, юридически и политически дълг на палестинците, едва когато Палестина стане напълно призната държава, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Международната общност повече не трябва да позволява израелско правителство, което не признава правото, да поставя в опасност мира, сигурността и стабилността на региона с безотговорна политика и отказ от компромиси", посочи Давутоглу.

"Дошъл е моментът да покажем силната си реакция на политиците на Израел, които провалят мирния процес", добави той.

Декларацията на Давутоглу съвпада с обявеното от Израел намерение да строи 3000 жилища в окупираните територии като отговор на вота в ООН за даване на статут на наблюдател на Палестина.

Турският външен министър прикани колегите си да сътрудничат, за да бъде сложен край на избиването на сирийския народ от режима в Дамаск. Той посочи, че това ще е тест за съвестта не само на мюсюлманите и арабите, но и на цялата международна общност.

Министрите на външните работи на Турция и арабските страни се събират веднъж годишно от 2008 г. насам, като целта на срещите е укрепване на сътрудничеството между тях.

Турция, която по-рано бе съюзник на Израел, е в извънредно лоши отношения с еврейската държава, откакто израелски командоси взеха на абордаж през март 2010 г. турски кораб с хуманитарна помощ за Газа. При нападението загинаха девет турски граждани.

Анкара също така прекъсна връзките си с Дамаск и подкрепя сирийските бунтовници.

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес