Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Давутоглу: Турция няма да приеме никакво сътрудничество с терористични групи

14 октомври 2015, 14:58 часа • 2515 прочитания

„Ние няма да толерираме терора от Сирия и Ирак, нито, че там се трупат оръжия, които след това достигат до Турция“. Това заяви турският министър-председател проф. Ахмет Давутоглу.

„Турция няма да приеме никакво сътрудничество с терористични групи, сражаващи се срещу Турция. Ние вече споделихме това със САЩ и Русия“, каза той на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов.

Американска медия съобщи, че Вашингтон е изпратил около 50 тона боеприпаси и леки оръжия в северна Сирия в неделя. Това е част от приключващата програма за обучаване на силите на светската опозиция, която се сражава срещу силите на президента Башар Асад.

„Никой не може да гарантира, че оръжията изпратени на опозицията днес няма да попаднат утре в ръцете на ПКК“, каза Давутоглу. „Всички са наясно и са свидетели на органичната връзка между ИДИЛ и ПКК. При операцията, която провеждахме в Северен Ирак, някои хора избягаха в Сирия. Имаме ясна позиция по отношение на онези, които са в терористична война с Турция и за всички, които имат пръст в тях. Така, както САЩ и останалите приятелски държави се бореха с Ал Кайда и всички свързани с нея организации, Турция е решена да се бори с всички свързани с ПКК терористични групировки. Така, както няма търпимост към свързаните с Ал Кайда групировки, и Турция няма да търпи свързаните с ПКК въоръжени групи. Ние няма да допуснем въоръженият конфликт в Сирия и Ирак да се прехвърли в Турция, ясната ни позиция е представена на САЩ и Русия. В този смисъл Турция няма да бъде толерантна към организации, които са в терористична война с нас“, добави той.

Турската армия започна въздушна операция срещу силите на Кюрдската работническа партия /ПКК/ през юли. Операцията включва действия както на територията на Турция, така също и в северен Ирак. Това сложи край на примирието между двете страни, което продължи почти 2,5 години.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес