Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън е убедил египетския президент да отвори граничния пункт с Газа

19 октомври 2023, 11:16 часа • 2473 прочитания

Американският президент Джо Байдън съобщи, че египетският му колега Абдел Фатах Сиси се е съгласил да отвори граничен пункт "Рафах" - контролирания от Египет ГКПП с Ивицата Газа.

Целта е през него да преминат около 20 камиона с хуманитарна помощ за анклава. Още в началото на седмицата се очакваше пунктът да бъде отворен, само че Израел и "Хамас" отрекоха да са постигнали споразумение за спиране на огъня в южната част на Газа. Така камионите с доставки останаха в режим на изчакване, както и много хора от другата страна, надяващи се на изход към Египет.

Още: Конвои с хуманитарна помощ от Египет чакат на границата с Газа

Договорката

"Сиси заслужава истински поздравления за разбирането, което прояви", каза Байдън пред репортери.

По думите на президента, който е разговарял по телефона с египетския държавен глава, двамата са се договрили "като начало да бъдат пропуснати до 20 камиона".

Още: Подкрепа: Байдън ще поиска от Конгреса милиарди за Украйна и Израел

Американският президент добави, че за да могат тежкотоварните автомобили да преминат, ще се наложи поради лошото състояние, в което се намира, пътят да бъде спешно ремонтиран. Това се очаква да бъде направено през днешния ден и да отнеме около осем часа, пише "Ройтерс".

"Вероятно до петък може да няма никакво преминаване", каза в заключение Байдън. Белият дом поясни, че САЩ и Египет ще координират действията си с международните организации начело с ООН.

Снимка: Абдел Фатах Сиси, Getty Images

Още: Байдън на среща с Нетаняху: Изглежда атаката срещу болницата в Газа е извършена от "другия отбор" (ВИДЕО)

Няма признаци засега пунктът да бъде отворен

Репортери на "Ал Джазира" на пункта "Рафах" съобщават, че камионите, изчакващи там, превозват медицински и хранителни продукти. Те се нуждаят и от одобрение от страна на Израел, преди да могат да преминат в Газа. Израелското правителство все още не е дало такова разрешение.

Говори се за условно одобрение - Израел иска гаранция, че помощта няма да достигне до никой член на "Хамас" в Ивицата Газа, а само до засегнатите цивилни.

Египетското президенство късно снощи също разпространи съобщение за разговора между Сиси и Байдън, в което беше посочено, че двамата президенти са обсъдили начини за ускоряване на влизането на хуманитарна помощ в Газа.

Още: Египетският президент отказа да приеме палестински бежанци на Синайския полуостров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес