Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австралия купува HIMARS-и от САЩ

05 януари 2023, 09:33 часа • 1224 прочитания

Австралия ще закупи ракетни системи за залпов огън HIMARS от САЩ, предаде ABC News, цитирана от БГНЕС.

Както беше отбелязано, австралийското правителство е сключило сделка и за закупуване на норвежки ракети NSM (Naval Strike Missile) за австралийските военни кораби през следващата година.

"Австралийската армия ще получи безпрецедентни възможности за нанасяне на удари на далечни разстояния чрез закупуването на американските HIMARS. Правителството на министър-председателя Антъни Албанезе е сключило споразумение за закупуване на 20 HIMARS до 2026 г.", се казва в репортаж на телевизионния канал.

Правителството съобщи, че общата стойност на обществената поръчка е между един и два милиарда австралийски долара (681,5 млн. долара - 1,36 млрд. долара).

ОЩЕ: Русия съобщи за унищожени 35 HIMARS-и, но Киев е получил само 20 такива 

В края на декември 2022 г. австралийската преса съобщи, че правителството на страната обмисля нова ракетна система за защита на северните региони на фона на нарастващата активност на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион.

Системата HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) е разработена в САЩ от BAE Systems и Lockheed Martin в периода 1996-2000 г. и се произвежда от 2003 г. насам. Тя е базирана на триосно колесно шаси FMTV на американската армия и може да носи шест реактивни снаряда или една тактическа балистична ракета ATACMS с обсег на действие до 80 км за избрани видове боеприпаси.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес