Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стрелба със средновековен лък и ретро снимки от днес в Исторически музей-Асеновград

20 юни 2016, 15:18 часа • 1450 прочитания

Праисторически възстановки, стрелба със средновековен лък и ретро снимки с възрожденско облекло са само част от новостите, които ще бъдат предложени пред посетителите в Исторически музей-Асеновград от днес. Новите услуги ще са на символични цени.

„Целта на алтернативните методи на обучени е да се привлече вниманието и да се събуди интересът към историческото минало, както на приятелите ни, така и на подрастващото поколение в Асеновград.“, каза пред Actualno.com Николета Тянчева – информатор в Историческия музей в града.

Наред с основните настоящи дейности, в програмата на институцията се включват и близо 20 нововъведения. Към този момент те не са били провеждани в Исторически музей-Асеноград.

По 1 лев на час ще се заплаща за участие в занаятчийски курсове и в образователни програми и игри с културно-историческа насоченост. Деца и възрастни могат да се учат на различни производства по средновековни технологии. Пример за такава е работата с глина. Те ще струват по 20 лева за час. 2 лева ще се заплаща за собственоръчно леене на монети по средновековна технология.

Толкова ще струват и стрелбата с лък, както и снимката с праисторическо или възрожденско облекло, или с народна носия. Днес точно в 10 ч. в Старинно училище „Свети Георги“ в Асеновград стартира още една инициатива - идея на Историческия музей в града. Тя носи името „Лятна музейна школа” и се провежда за първи път. Обучението ще се състои по няколко направления: археология; етнография; фолклор; приложни практики; исторически възстановки и игри и други. Над 20 деца и ученици вече са заявили желанието си за участие в „Лятната музейна школа”.

Записването продължава. Таксата за целия период на обучение е в размер на 80 лева. Малки и големи ще се учат как се обработва вълната. Ще се включат в теренни археологически проучвания. Ще създават свои творчески изделия. Записването за „Лятната музейна школа“ може да се осъществи на място в Централната сграда на Исторически музей-Асеновград, в Старинно училище „Свети Георги“, във фейсбук страницата и на email: asmuseum@abv.bg. „Надяваме се да има интерес, защото това е един нов метод историческото ни минало да върви ръка за ръка с модерната технология.“, каза в заключение Николета Тянчева.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес