Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Файтонът на Капитана в Асеновград ще си има нов дом

01 април 2021, 16:10 часа • 881 прочитания

Файтонът на Капитана в Асеновград ще има нов дом. Припомняме, че гражданското сдружение „Станимашка фотографчийница“ организира дарителска кампания за събиране на средства, с които старинното возило да бъде откупено от наследниците на собственика му. След като парите бяха осигурени от благодетели в Асеновград, файтонът е откупен и ще бъде съхранен.

Идеята на сдружението и общината е той да бъде експониран и достъпен за разглеждане, както от асеновградчани, така и от гостите на града. Файтонът ще бъде дарен от "Станимашка фотографчийница" на общинската администрация, която се ангажира да намери подходящо място за поставянето му. Историческата ценност ще бъде експониран в двора на Старинно училище „Свети Георги“ в Асеновград. За целта ще бъде направен навес, който да го предпазва от неблагоприятни атмосферни условия.

В момента файтонът е в отлично състояние. До последно е бил в експлоатация, а малко преди Костадин Михайлов - Капитана да почине, го е освежил. „Надяваме се след като файтонът бъде експониран, в Асеновград да се организират много и най-различни събития, свързани с него", казват от сдружението.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес