Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Галерия Ларго представя "Натюрвив" - изложба живопис на Николай Няголов (КАРТИНИ)

17 октомври 2024, 12:27 часа • 409 прочитания

На 17 октомври 2024 г. в Галерия Ларго ще бъде открита изложбата "Натюрвив" на пловдивския художник Николай Няголов.

Шеста самостоятелна изява

Това е шестата самостоятелна изява на автора във варненската галерия и носи името "Натюрвив". Николай, неразривно свързан с морето, отново ще ни представи любовните си писма към дълбокото синьо, изобразени с цвят и четка върху платната.

Още: Художникът Юли Шумарев предпочете Варна пред Лазурния бряг за своята изложба

Картина: Николай Няголов

Игра на думи

Заглавието „Натюрвив“ е игра на думи с термина "натюрморт" и в буквален превод означава "жива природа", което прекрасно отразява същността на творбите на Няголов. Двадесет картини, специално създадени за изложбата в "Ларго", ще ни разкрият живите и пулсиращи композиции, с богатство от нюанси на синьо, червено, оранжево и виолетово. В тях ще открием и любимите мотиви в сюжетите на автора: смокинята и червената ябълка, заспалата лодка, рибарските хижи и морските градчета.

Още: Арт Галерия Ларго представя самостоятелна изложба на художника Веселин Дамянов - ВЕС

Нова посока

В изложбата ще видим и нова посока в творчеството на Няголов – картини, които преплитат поетиката на зимата с контраста на летните теми. В произведения като „Зима край реката“ и „Зимна ябълка“ художникът намигва към прохладата, тихата красота на зимния сезон и неговата меланхолия. В настоящата изложба Николай е включил серия пейзажи с мегалити, изобразени в различни моменти на деня, добавяйки нови аспекти към характерните му абстрактни сюжети, споделя кураторът на изложбата Милена Димитрова.

Експресивност

Експресивността и богатството на цветовете в произведенията на пловдивчанина са истинско визуално удоволствие – всяка картина е наситена с пулсираща енергия и изразителност, които пренасят зрителя в свят на ярки емоции. Нощните пейзажи, изпълнени в дълбоки сини, огнени червени и богати виолетови тонове, подсилват мистиката и магията на нощта, създавайки усещане за загадъчност. Крайбрежните фарове и заспалите лодки, техните отражения върху морската повърхност, остават постоянни, вълнуващи символи в творчеството на Няголов, олицетворяващи връзката му с безкрайната морска шир.

Още: "Къде отиват мечтите" изложба - живопис на Александър Димитров

Картина: Николай Няголов

За художника

Николай Няголов е роден на 02.11.1963 г. в гр. Ловеч. През 1982 г. завършва Художественото училище за приложни изкуства в град Троян със специалност “керамика”, а през 1988 г. се дипломира във факултета по Изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” със специалност “Графика”. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби в най-престижните софийски и пловдивски галерии, както и в Берлин (1992, 1993), Виена (1997), Лондон (2000), Лос Алтос, САЩ (2001, 2006), Белмонт, САЩ, (2002), Пало Алто, САЩ, (2004). Няголов има множество участия в национални и международни изложби, особено такива, представящи съвременното българско изкуство в чужбина - “Културен мост Германия-България” през 1993 г., “Балканска среща” в Охрид през 2000 г., “Български художници” на о-в Св. Ахилеос в Гърция през 2003 г., “Съвременно българско изкуство” в Белмонт, САЩ през 2006 г. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Германия, Англия, както и на няколко музея за изобразително изкуство в България и чужбина. Николай Няголов работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. От 1989-та г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив. Член е на Съюза на Българските Художници и на Дружеството на пловдивските художници. Живее и работи в Пловдив.

Още: Иван Додов представя "Приказки от цял свят"

Откриване

Изложбата ще бъде официално открита с участието на художника на 17-ти октомври от 18:30 часа в изложбения салон на галерията на ул. Хан Крум 8, Варна.

Арт Галерия Ларго представя "Серендипити" изложба – живопис на Николай Няголов

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес