Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две европейски страни купуват снаряди и гаубици от Чехия за Украйна

17 октомври 2024, 18:04 часа • 947 прочитания

Нидерландия, заедно с Дания, поръчва нови артилерийски снаряди за Украйна от чешката отбранителна промишленост. Това става ясно от съвместното изявление на трите държави, което беше разпространено по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 17 октомври.

Нидерландският министър на отбраната Рубен Брекелманс е успял да съобщи за това и на колегите си от НАТО. Те също се събраха в Брюксел за среща.

Нидерландия инвестира общо 271 млн. евро. Поръчката на 155-милиметрови снаряди ще помогне на Украйна с боеприпаси през 2025 г. "Това е стимул за чешката отбранителна промишленост да увеличи мащабите си и е важна част от укрепването на капацитета на цялата европейска отбранителна промишленост. Потреблението на боеприпаси на фронта все още е голямо и затова е от голямо значение да се осигурят тези боеприпаси и през 2025 г.", обявиха от нидерландското военно министерство.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Още: Проучване разкри: Чешката индустрия печели от вратичката в петролните санкции на Русия

Гаубици DITA за Украйна

Освен това Нидерландия поръчва 6 самоходни гаубици DITA от Чехия. Те могат да стрелят със стандартния за НАТО калибър от 155 мм. Преди това страната поръча 9 от тези гаубици, които бяха прехвърлени на Украйна миналото лято.

152-мм снаряди

Отделно тече и процедура за закупуване на 152-милиметрови снаряди за артилерията от съветската епоха. Украйна все още разполага с много от тези оръдия. Това е в изпълнение на по-рано обявена инициатива, съобщават още от Министерството на отбраната на Нидерландия.

Още: Официално: Украйна е получила първите F-16 от Нидерландия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес