Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна сериозно обмисля възможността да възстанови запасите си от ядрено оръжие

17 октомври 2024, 18:26 часа • 1834 прочитания

Изявлението на украинския президент Володимир Зеленски пред Съвета на ЕС на 17 октомври, че ако не получи членство в НАТО, Украйна трябва да си върне ядреното оръжие е "удар" и "шок" за западните журналисти. Това пише журналистът на БИЛД Юлиан Рьопке, коментирайки заявленията на Зеленски около оповестяването на Плана за победа на Украйна.

"Днес в Брюксел, в кулоарите на заседанието на Европейския съвет, Володимир Зеленски припомни, че Будапещенският меморандум от 1994 г. с участието на Русия, САЩ и Великобритания обеща на Украйна защита на териториалната цялост и суверенитет в замяна на отказ от ядрено оръжие. Но сега този документ не работи, така че сигурността на страната може да бъде гарантирана или чрез членство в НАТО, или чрез ядрени оръжия, оповести Зеленски", пише Рьопке.

И цитира по-нататък думите на украинския лидер: 

Още: Зеленски към Тръмп: Украйна или ще се присъедини към НАТО, или ще има ядрено оръжие (ВИДЕО)

"Коя от тези големи ядрени държави пострада? Всички? Не, само една -  Украйна. Кой предаде ядрените си оръжия? Всички? Не, само една - Украйна. Кой днес воюва? Украйна.

И затова в разговора ми с Тръмп аз му казах: "Какъв е изходът? Или Украйна ще има ядрено оръжие и това ще е нашата защита. Или ние трябва да сме в някакъв съюз. Освен НАТО в момента не познаваме други ефективни съюзи. Страните от НАТО днес не са във война, хората в тези страни са живи. И слава богу! Ето защо ние избираме НАТО, а не ядрените оръжия. Ние избираме НАТО. И вярвам, че Доналд Тръмп ме чу в този случай. Той каза: "Имате справедливи аргументи", каза Зеленски."

Украйна може само за няколко седмици да възстанови ядрените си оръжия?

Според Рьопке преди няколко месеца високопоставен украински чиновник вече е заявил пред BILD и други представители в тесен кръг от политици и държавни служители, че Украйна няма да се смири с нова офанзива на руската армия срещу Киев. И страната ще възстанови ядрения си арсенал, който тя доброволно предаде през 90-те години на XX век.

"Ние имаме материалите, имаме знанията. Ако получим заповед, ще са ни нужни само няколко седмици, за да получим първата бомба", е предупредил украински представител на военната промишленост.

И още едно предупреждение е отправил той - че Запада трябва "да мисли по-малко за червените линии на Русия и много повече за нашите (украинските) червени линии".

Още: Зеленски за пръв път поясни какво предвижда пакетът за неядрено сдържане срещу Русия

Реакция от кабинета на Зеленски

Междувременно от кабинета на Володимир Зеленски определиха като "глупости" твърденията на Юлиан Рьопке. 

Според съветника на Зеленски Дмитро Литвин отдавна е трудно да се определи къде свършва мнението на германския анализатор и къде започва руската пропаганда. Той каза това пред украинския телевизионен канал "24".

Зеленски даде пример как нещата с употребата на далекобойни оръжия срещу Русия се променят и ще се променят (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес