Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полк. Елин Алексов: Наказателното производство ще установи има ли виновни за авиокатастрофата на "Граф Игнатиево"

17 октомври 2024, 18:26 часа • 387 прочитания

Заключението на Военната полиция за авиокатастрофата на "Граф Игнатиево" се базира на Наредба, но то е плод на административно разследване - излагат се установените факти. Дали има виновни ще се установи в течение на наказателното производство. Задължени сме по закон да изровим всичко. Ако има грешка в командването, естествен инстинкт за самосъхранение на хората, свързани със случая, е да си спестят някои неща. Това заяви в предаването "Денят на живо" по Nova News полковник Елин Алексов - ръководител на ВАП.

"Вещите лица са голям проблем на наказателното правосъдие. В конкретния случай трябва да има експерти по авиационна военна техника, които да имат допуск до класифицирана информация и да имат независими и необвързани заключения.

Още: Неоправдано висок риск: "Военна полиция" за причините за инцидента в "Граф Игнатиево"

В петък, 13 септември, двама пилоти загинаха по време на тренировка на авиобаза „Граф Игнатиево". Според доклада на МО летците е трябвало да изпълнят две фигури от висшия пилотаж, изискващи скорост и определен ъгъл спрямо хоризонта, на пределно малка височина. След първата фигура е започнало изпълнение на втора вертикална фигура на височина по-малка от предписаната за безопасност от 200 метра. А скоростта, с която са влезли във вертикалната фигура, е била със 165 км/ч. по-ниска от предписаната 625 км/ч. Или влизането във фаталната фигура на височина 68 метра и скорост - 455 км/ч. е довело до невъзможност да се набере достатъчен запас от височина с необходимата скорост за завършване на фигурата.

Още: ВВС страда от системни проблеми и недостатъчно нальоти: Анализ на бивш летец

На 11 март Военно-апелативният съд отмени прекратяването на разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев. Той загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение. Тогава изтребителят му МиГ-29 се разби в морето, след като поразил пусната мишена, която обаче е била прекалено ниско.

"Постановленията на прокурора за прекратяване на досъдебното производство подлежат на съдебен контрол, когато се обжалват от правоимащите. Всички постановления за отказ от образуване на наказателно производство, в които има дори и най-малко съмнение, подлежат на периодични ревизии през годината. Бих ревизирал становището на съда по реда на служебния контрол", заяви полковник Алексов.

Още: Атанас Запрянов: Няма момент, в който да е загубено управлението или да има технически отказ на разбилия се самолет

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес