Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Урок по вот в пандемия - можем ли като Нидерландия?

29 март 2021, 11:35 часа • 1324 прочитания

Нидерландия проведе безпрецедентни парламентарни избори в три дни с множество улеснения за гласуване на гражданите. Но и в режим на вечерен час, забравен от Втората световна война насам. Партията на Марк Рюте сякаш без изненади спечели вота, а нидерландските медии отдавна шеговито го наричат "тефлоновия Марк" поради способността му да отблъсква всички рискове с лекота - така, както водата се стича по тефлоново покритие. В условия на пандемия, нидерландците заложиха на сигурно. А как всъщност гласуваха?

С изборни бюра, отворени до 21:00 ч. и вот, проведен в три дни (15-17 март), нидерландците преподадоха урок по демокрация сред трудностите на коронавируса

Хората можеха да гласуват на изключително нетипични места - в множество музеи и центрове за тестване, конферентни зали, църкви, галерии, публични пространства бяха поставени избирателни урни. В Амстердам гласоподавателите просто преминаваха с колелета или автомобили покрай стационарни кутии и пускаха своя вот. Изборният процес започна с хората от уязвимите групи. Възрастните над 70 години избираха по пощата, последният ден бе отреден за гласуването на всички останали.

Приблизително 13,2 млн. души имаха право на вот и благодарение на огромните улеснения, но в същото време при спазване на строги противоепидемични мерки, нидерландците постигнаха изключително висока избирателна активност. Става дума за 82.6%. Тоест гласували са над 10 милиона души. Музеят на Ван Гог, Олимпийският стадион, “Концертгебау”, бивш затвор или иначе казано около 9000 секции в цялата страна очакваха хората.

Всъщност Марк Рюте не успя да падне след скандала от минала есен, когато стана ясно, че стотици хиляди несправедливо е трябвало да връщат полагащите им се помощи. Рюте тогава подаде оставка. Сега след вота привърженикът на едни от най-тежките ограничения заради пандемията в цяла Европа, се завърна отново. Рюте беше предсказуем в мерките си - а те останаха строги. Докрай. Въпреки протести, които ескалираха напрежението, оказа се 77% от холандците подкрепят политиката за справяне с кризата. Тези хора гласуваха и доверие на Рюте. А той започва още една четвърта ера на управление с неговата Народна партия за свобода и демокрация на фона на разтърсената от пандемията страна. Нидерландия има повече от 1,1 милиона случая и над 16 000 починали от коронавируса

Факт е, че страната от години бележи разцвет. Същевременно обаче образователната и здравната система спешно се нуждаят от реформи. Наемите и цените на имотите са се изстреляли нагоре, а социалните плащания стават все символични. Бездната между бедни и богати е очевидна, но въпреки това Марк Рюте привлича огромни симпатии с личния си начин на живот. Той живее все така в скромното си жилище в Хага, ходи на работа с велосипед и името му не се чува покрай различни скандали. Накратко: той олицетворява работливия и пестелив нидерландец. И затова бе избран във вот, който внесе повече сигурност, отколкото нидерландците можеха да си представят.

Как гласуваха на други места в условия на коронавирус?

На други места също решаваха пъзела "Избори и COVID-19". В Чехия бе определен ден за гласуване на всички под карантина. Процесът бе организиран, като карантинираните пускаха бюлетините си в специално построени за това секции. Хората не трябваше да напускат автомобилите си, с които стигат до урните.

В Йордания боледуващите от вируса и тези под карантина нямаха право да гласуват и властите разпоредиха такива граждани да не се допускат до секциите. А въпреки че бе удължен изборният ден във Франция, страната регистрира ниска избирателна активност, дори и с иновацията избирателите, които са от уязвимите групи, да посочат човек, който да попълни бюлетината вместо тях.

А какви са опасенията за вота у нас на 4 април - вижте в този материал.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес