Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински шанс за Доналд Тръмп

01 февруари 2024, 07:30 часа • 7251 прочитания

Тъй като перспективите за компромис в Сената намаляха още повече поради опозицията на бившия президент Доналд Тръмп, продължаващата военна помощ на САЩ за Украйна и Израел е под все по-голямо съмнение, пише The National Interest.

Някои републиканци в Конгреса подчертаха, че помощта няма да дойде без адекватни мерки за сигурност на границата. Блокирането на компромиса обаче вероятно би навредило не само на интересите на САЩ, но и на политическите интереси на бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници в Конгреса.

Докато и трите въпроса (границата, американската помощ за Украйна и за Израел) са важни по свой начин, връзката между тях е по същество политическа. Тяхната комбинация е опит да се създаде печеливша ситуация за бившия президент Тръмп и неговите поддръжници, особено в Камарата на представителите. Още: Новите бомби на Пентагона с голям обсег GLSDB може да пристигнат в Украйна още в сряда

Ако президентът Джо Байдън отхвърли такъв компромис, той ще поеме политическа отговорност едновременно за ситуацията на границата, за Украйна и за войната на Израел с "Хамас". Обратно, ако Байдън и демократите в Конгреса се съгласят (сигналите за това са постоянни), републиканците ще имат ясна политическа победа над демократите (за границата) и ще бъдат силни към началото на изборите. Но самият Тръмп е против втория вариант - предполага се, че той се опасява това да не донесе победа на Байдън.

Проблемите

Един от проблемите за Тръмп и неговите поддръжници в Конгреса е, че чрез откритото блокиране на двупартийния компромис, на който другите републиканци биха се съгласили, те ще бъдат разглеждани като „крайности“ в общественото око по отношение на ситуацията на границата, в Украйна и в Израел - и как днес и в деня на изборите, 4 ноември. И през следващите 9 месеца може да се наблюдават важни промени и в трите области.

Ако ситуацията на границата продължи да се влошава, президентът Байдън и демократите в Конгреса могат да обвинят Републиканската партия за блокиране на финансирането. Още: Надзор на военната помощ от САЩ: Американски инспектори пристигнаха в Киев

Ако украинските сили предадат значителна територия или претърпят катастрофално поражение, както се опасяват някои, те отново ще обвинят Тръмп и неговите съюзници. И накрая, репутацията на бившия президент за подкрепа на Израел също би била сериозно накърнена. Байдън и неговите поддръжници са нетърпеливи да продължат разговора по тези проблеми.

Ситуацията в Украйна може да се окаже най-непредсказуема и следователно най-опасна политически за бившия президент и неговите поддръжници в Конгреса. Разумно е да се очаква, че ситуацията на границата с Мексико няма да се промени значително до ноември - или че оживените телевизионни дебати и енергичната жестикулация ще объркат избирателите достатъчно, за да избегнат сериозни политически последици.

Може също да се отбележи, че натискът върху Израел да намали военните си операции във всеки случай нараства (включително от администрацията на Байдън) и че забавянето или блокирането на военната помощ на САЩ няма да бъде непреодолима пречка за него. Или че американците са толкова разделени относно военните практики на Израел, че подкрепата им ще отчужди толкова голяма част от електората, колкото и ще привлече.

Тъй като комбинирането на мерки за подкрепа на Израел с помощта за Украйна само по себе си беше политически трик, някои дори ще се надяват, че военната помощ за Израел може в крайна сметка да поеме по своя път - въпреки че това ще става по-трудно, колкото повече се проточи войната в Ивицата Газа и колкото повече критики има Израел да натрупва. Още: Тръмп отхвърли плана на Байдън за границата с Мексико

Отказът от значителна военна помощ за Украйна ще има много по-сериозни последици не само директно на място, но и в избирателните секции.

Предишен опит за "приличен мир"

Тук може да е полезно да си припомним неуспешния опит на Америка във Виетнам. След подписването на Парижкото мирно споразумение и изтеглянето на американските войски през 1973 г. Съединените щати продължиха да оказват финансова подкрепа на Южен Виетнам. През следващите две години обаче 93-ият Конгрес, с мнозинство на демократите и в двете камари, намали помощта на САЩ и накрая я блокира напълно.

До 1975 г. южновиетнамските сили бяха победени и американските военни трябваше да евакуират своите дипломати от покрива на посолството в Сайгон. Скандалните снимки станаха символ на това как опитите на бившия президент Ричард Никсън да установи „приличен мир“ се превърнаха в това, което мнозина видяха като унизително поражение.

Тръмп и републиканците в Конгреса може също да си спомнят как разделенията на Демократическата партия относно Виетнам през 60-те и 70-те години на миналия век в крайна сметка доведоха до намаляване на подкрепата от САЩ, значително повишиха общественото доверие в републиканците и техния подход към политиката за национална сигурност в почти всички страни по света в последващия период.

Дори уважавани експерти по външна политика на Демократическата партия цитират този аргумент като частично обяснение защо кандидатът на Демократическата партия през 2004 г. Джон Кери не успя да победи тогавашния президент Джордж У. Буш, въпреки неговата непопулярност. Някои се съмняват, че намаляването на американската подкрепа е довело до поражението на Южен Виетнам. Но от политическа гледна точка реалните събития са второстепенни в сравнение с тяхната интерпретация, която царува в американската политика, пише The National Interest.

Следователно алтернативата - компромисът за по-нататъшна помощ за Украйна и защита на границите - е много по-вероятно да осигури на Тръмп предимство, както незабавно, така и в дългосрочен план.

  • Първо, това би направило Тръмп не само посредник на властта, но и политически посредник, нещо, което той не успя да постигне по време на последния си мандат на Капитолийския хълм. Президентът Байдън ще може да прокара компромисен законопроект през Конгреса само с неговото съгласие. Още: Уникално обяснение на Тръмп за ПВО: Мечтае за междузвездни войни (ВИДЕО)
  • Второ, това би затвърдило репутацията на бившия президент като "строител", а не като "разрушител" на американската политика, нещо, което много независими избиратели никога не са виждали преди и копнеят за него.
  • Трето, тази стъпка ще бъде такава изненада за мнозина, че известно време ще бъде основната тема в медиите. Всички дискусии в ефир, интернет и печат ще се сведат до ролята на Тръмп като спасител на Украйна.
  • Четвърто, ако бъде избран, Тръмп само ще засили влиянието си, ако се стреми към уреждане на ситуацията с Русия чрез преговори, както възнамеряваше.

Подобна промяна на курса ще изисква много малко от Тръмп: той е доста гъвкав политически и вероятно ще намери начин да оправдае промяната и да докаже, че именно той е постигнал промени в компромисния пакет. Това ще бъде много по-лесно да се направи, отколкото да се отговори на въпроса, който мнозина ще зададат през септември или октомври, ако Русия победи в Украйна: „Кой предаде Киев?“

Автор: Пол Джей Сондърс

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес