Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще стане ли Африка новият център на света?

17 юни 2024, 18:00 часа • 3262 прочитания

Когато помислим за Африка, си представяме горещи и бедни страни, чиито жители са едни от най-нещастните жители на Земята. Но Африка днес е континент, в който се строят мегаполиси с небостъргачи, скъпи магазини със стоки на най-известните марки. Напълно възможно е Африка (или поне нейни части) съвсем скоро да се превърне в нов център на света, в който ще се разполагат най-големите градове на планетата, най-големите икономики и най-младото население.

Икономика

Африка е вторият по площ континент на Земята. Тук има 54 признати и 4 непризнати държави, в които живеят 1,4 млрд. души или 17,5% от населението на планетата. Северната част на Африка е по-богата и има повече връзки с Европа, а южната или тропическа Африка и по-бедна.

Още: Ново проучване: Слоновете в Африка се обръщат един към друг с имена, като хората

В момента БВП на континента не надминава 3% от световния и това е 10 пъти по-малко в сравнение със САЩ, където живеят почти четири пъти по-малко хора. Но кои са предимствата на Африка?

Снимка: iStock

Населението

Още: Африкански вицепрезидент загина в самолетна катастрофа*

Населението на Африка расте по-бързо от друга част на света. Само за последните 30 години то се е увеличило два пъти. Към средата на XXI в. то може да достигне 2,4 млрд. души. Тогава една трета от всички деца на света ще са африканчета.  Основният ръст на населението ще бъде в Южна Африка и континентът ще стане единствената част в света с активен ръст на населението, докато в другите то ще намалява и застарява. Именно в Африка ще има повече млади и работоспособни хора. 

Снимка: iStock

Невероятен икономически ръст

Още: Кой е най-големият град в Африка

Противно на стереотипите икономиката на континента не стои на едно място, а се развива, дори по-бързо от средното за света, като единствено азиатската икономика я изпреварва. БВП на Африка расте с 3-5% годишно, а в най-динамичните страни с 8% и повече. Континентът е изключително богат на природни ресурси - там се намират 30% от световните запаси на полезни изкопаеми в т.ч. нефт, газ, злато, кобалт, мед, платина, желязо и други. Големите световни държави вече не гледат на Африка като на източник на суровини, а се стремят да правят вложения в дългокросрочното развитие на континента. 

Обединение на страните

Осъзнавайки своята привлекателност, африканските страни се обединяват, за да отстояват интересите си. През 2002 г. е създаден Африканският съюз, който трябваше да се превърне в аналог на ЕС. Африканският съюз се бори за разширяване на правата и представителствата на африканските държави в ООН. Разширяват се и връзките между страните на Африка, една от главните крачки в тази област е приетото през 2018 г. споразумение за африканска континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), чиято цел е към 2034 г. да отпаднат митата във вътрешната търговия.

Още: Руски войски влязоха в база на американски военни в Нигер

Цифров и зелен скок

След количествените промени следват качествените. В региона активно се развиват цифровите и екологичните технологии. Това дава шанс на Африка да навлезе в цифровата и зелена епоха без да влага ресурси за замяна на остарели системи. Например, през 2016 година Руанда става първата в света страна, която предлага да се използват дронове за доставянето на жизненоважни лекарства в отдалечените райони. Африка е лидер в мобилното банкиране, то се използва от автосервизите до фризьорските салони, като мобилна връзка има и в най-отдалечените селца.

Снимка: iStock

Освен това в Африка има много слънце, вятър и геотермални източници. Използването на тяхната енергия може да направи континента лидер в областта на зелената енергетика

Още: За ужас на САЩ: Русия сее смут в Африка

По-мало войни и бедност, повече демокрация

Животът в африканските държави постепенно се променя към по-добро. През последните 20 години на континента устойчиво нараства продължителността на живота, доходите и достъпа до образование. Конфликтите и насилието намаляват, както и смъртността.

Макар и бавно се подобрява политическият климат, като се разпространяват демократичните принципи. В Африка вече има по-малко диктатори и автократи. От 2008 до 2018 г. от 8 в света държави, преминали към демократично управление, 4 са африкански - Тунис, Гамбия, Кот д`Ивоар и Нигерия. 

Африка може да се похвали и с равноправие в политиката. Делът на жените, участващи в политическия живот, е един от най-високи в света. 

Още: Кения ще строи АЕЦ

Какво може да попречи

Съществуват немалко причини, които могат да попречат да се случи африканското чудо. На първо място е климатичната криза. Южната част на континента е най-уязвима към климатичните промени. Континентът вече се нагрява по-бързо, отколкото останалата част на света, което води до стихийни бедствия и прави цели региони негодни за живот.

В Мадагаскар климатичните промени доведоха до масов глад. Заради сушата през 2021 г. жителите на острова бяха принудени да се хранят с кактуси и диви растения. 

Още: Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Бедност

И в момента Африка е невероятно беден континент. Макар процентът на гладуващите да се понижи, то техния брой расте заедно с ръста на населението. Половината от най-бедните хора живеят в Тропическа Африка. Някои от тях са лишени от базови неща - храна, вода, образование, медицински услуги. Безработицата на континента е една от най-високите в света. До 80% от младите африканци, които напускат страната си бягат не от война или етнически конфликти, а именно заради безработицата. 

Войни заради граници или религия

Напълно независима Африка съществува от 34 години и колониалното минало все още напомня за себе си. Границите, начертани не по реалните среди на местообитание, а по волята на колонизаторите, настроили местните жители едни срещу други, водят до нови войни. Конфликти се наблюдават в Уганда, ЦАР, ДР Конго, Сомалия, Мали и Судан. 

Друга причина за войните в Африка е религията. Тук е популярен ислямският радикализъм, чиито представители искат да създадат световен тоталитарен мюсюлмански халифат. Джихадисти действат на територията на Алжир, Камерун, Мароко, Мали, Нигер, Гана, Бенин, Нигерия, Мозамбик, Мавритания и Буркина Фасо. Отделно чужди сили се месят непрекъснато - пример е Русия, която полага усилия да навлезе навсякъде, където има нестабилност (Нигер, Судан, ЦАР, Мали)

Снимка: iStock

Лоши политики

Има какво още да се желае в работата на африканските власти. Най-големият проблем е корупцията и заради нея значителни част вложенията не водят до структурни промени в живота на континента.  

Друг проблем е управлението на разширяващите се градове. Повече от половината граждани живеят в колиби, които сами са си построили. Не навсякъде има прокарани вода, електричество и газ, пътищата не са съобразени с нарастващия трафик, а общественият транспорт е слабо развит. Засега африканските мегаполиси само задълбочават бедността и неравенството и дефакто по този начин се провежда лъжлива урбанизация. 

Запазват се и много други проблеми - 69% от майчината смъртност по време на бремеността се случват именно в Африка, а 8 от 10 деца на континента са недохранени. 

Неефективното управление на някои от страните се дължи и на факта, че африканските лидери са средно 45 години по-възрастни от съотечествениците си. Елитът живее в градовете и няма поглед върху бедността в отдалечените региони. 

Своето отрицателно влияние имат и противоречията между политиките на различните страни в Африка. Вътрешната интеграция е заплашена от търговските войни, които водят Нигерия с Гана и Уганда с Кения

Още: Африка се превръща в театър на новата Студена война

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес