Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще превърне ли Ердоган Карабах във втори сирийски Идлиб със същите терористи?

13 ноември 2020, 16:20 часа • 2857 прочитания

В района на Кавказ си задават въпроса има ли рискове замразеният конфликт в Карабах в близко бъдеще да заприлича на размразения Идлиб, където руснаци и турци се споразумяха, но местни противоборстващи сили не спират опитите да продължат войната до победен край.

Сравнението на Карабах и Идлиб е не толкова уместно, колкото провокативно, само защото ситуацията привидно напомня Сирия: води се опосредствана война между Русия и Турция като в Идлиб.

В Сирия Москва и Анкара поддържат взаимно враждебни сили, в Идлиб и в Закавказието има джихадисти, при това в НКР те са същите от Идлиб. Там Анкара реши свои проблеми, но и Русия е доволна от тяхното приближаване, даващо възможност за следене и въздействие.

Например известният британски журналист и експерт по Кавказ Томас де Вал очаква границата с Армения да бъде деблокирана – след победата на Азербайджан у Анкара няма формални причини за продължаване на полублокадата.

Баку е силно заинтересован да навлезе в арменската икономика, което би отслабило руското влияние. Очевидно Ердоган гледа надалеч в бъдещето.

Руският политолог и изтоковед Олег Гущин счита, че Русия е губеща в ситуацията, а турците по-скоро са спечелили, отколкото загубили. В този контекст Ердоган ще иска омиротворяване на района и ще изведе оцелелите терористи. „Проектът Идлиб” не може да бъде повторен, защото и в Армения, и в Азербайджан има силна държавност със съответните структури.

Проблемът е къде ще бъдат изпратени сирийските наемници. В Идлиб не е най-добрият изход за Турция, защото Ердоган сега прави всичко, за да не създава напрежение в отношенията с Русия.

Във всеки случай взаимоотношенията между руснаците и азербайджанците са много добри. Не на последно място това е постсъветско пространство.

Гущин припомня, че в Идлиб руският контингент контактувал непосредствено с турците, а не непосредствено със сепаратистите, следователно процесите за вземане на решения силно ще се различават.

Автор: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес