Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само едно нещо ще накара Путин да сложи край на войната - Крим

21 август 2023, 11:59 часа • 15719 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски наскоро предложи своята формула за мир от 10 точки за прекратяване на войната в Украйна - на конференцията за мир в Саудитска Арабия, в която участваха 40 държави. Най-забележително бе отсъствието на Русия, чиято единствена официална реакция беше, че ще "следи" срещата. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че няма да преговаря, докато Украйна не спре да воюва.

ОЩЕ: Русия вече е в разнобой и с Китай, и с БРИКС: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Като се има предвид, че Украйна вероятно няма да спре, докато не си върне окупираната територия - със или без помощта на Запада - какво ще доведе Путин до масата за преговори? С една дума - Крим, пише в свой анализ Патрик Дренан от американското издание за вътрешна и международна политика The Hill.

Още: "Путин е убиец": И България се присъедини към световната инициатива заради Навални

Историята на Крим и защо Путин го иска

Откакто Екатерина Велика завладява полуострова през 1783 г. и създава Севастопол като своя основна военноморска база, Крим е ключов за руската военна стратегия. Той е предаден на Украйна през 1954 г., когато е част от СССР. След разпадането на СССР през 1991 г. Украйна запазва Крим.

Снимка: Pixabay

Това беше непростимо за Путин, който отдавна иска да възстанови Съветския съюз. През март 2014 г. Русия анексира Крим и обяви Севастопол за град, част от федерацията. Оттогава на полуострова са се преместили около 800 000 руснаци. Животът им би станал непоносим, ако Украйна продължава постоянните бомбардировки. Този на Путин - също.

Още: Как и с колко тона експлозив взривяваш Кримския мост два пъти: Украински топ шпионин разказа

САЩ не вярват в успеха на Украйна в Крим

В изтекъл разговор между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и официални лица дипломатът казва, че Крим е "червена линия", която Путин няма да премине. САЩ признават значението на полуострова за Путин. Намекът е, че макар Щатите да подкрепят контраофанзивата на Украйна, те не вярват, че повторното превземане на Крим е реалистична цел, смята Дренан.

За да застраши и изолира пряко Крим, украинската контраофанзива ще трябва да напредне към някой от стратегическите градове Мелитопол, Армянск или Скадовск. Руснаците затрудниха достигането до последните два с наводняването на река Днепър. Въпреки това украинските сили наскоро извършиха десантни набези през реката.

Защо пробивът в Крим ще е труден?

Там релефът е блатист, а районът - гъсто залесен. Това означава, че руската тежка артилерия ще бъде по-малко ефективна. Възможно е да се разположат преносими системи за противовъздушна отбрана, но прекарването на голяма и тежка техника би било предизвикателство. Понтонните мостове биха били уязвими за руските хеликоптери Ка-52, въоръжени с мощни лазерно управляеми ракети 9К121 "Вихър". Отделно, пътищата там са тесни и не са подходящи за танкове. Въпреки това те не са силно минирани, а противостоящите руски войски са предимно наборни.

Още: Срещата на БРИКС без Путин: Хоризонтът пред руския президент се стеснява

За да застрашат Крим, превземайки Мелитопол, украинците ще трябва първо да превземат Токмак. Градът е заобиколен от множество окопи, минни полета и прегради тип "драконови зъби". Смята се, че в момента Русия разполага с повече от 90 000 войници в този район. Украинците напредват бавно. Те разполагат с миночистачни системи M58 Mine Clearing Line Charge и специализирани превозни средства, но те не са достатъчно. В някои райони украинците се сблъскват с минни полета с дълбочина между 4 и 16 км и с капани. Въоръжените сили на Украйна изпращат взводове през нощта, за да обезвредят мините. Броят на жертвите е голям.

Още: На осеяния с мини фронт в Украйна дори руските трупове могат да убиват

Путин отвлича вниманието с "Вагнер", иска си Крим

Очевидно е, че Путин би искал да атакува и превземе Киев, но упоритата отбрана и западното въоръжение го спират. До известна степен, продължителната патова ситуация го устройва. Още една година и евентуална смяна на правителството в САЩ с такова, което подкрепя ограничаването на военното финансиране за Украйна, може да увеличи шансовете му за дългосрочен успех. От друга страна, Путин се сблъсква с отпора на собствените си олигарси и руския народ.

Още: Републиканците в САЩ не дават повече милиарди за Киев, искат специален инспектор

Приблизително 47 000 руски войници са загинали в Украйна, което е консервативна оценка, пише The Hill. На Путин не му пука. Всъщност изглежда, че той се наслаждава на това, че има власт над живота и смъртта. Тази перспектива е много успешна за него в рамките на Русия и е използвана в Грузия, Донбас и Молдова.

Снимка: Kremlin.ru

Каквото и да говори Путин за защита на рускоговорящите в Луганск и Донецк, сегашният му приоритет е да задържи Крим. Руските офанзиви в Северна Украйна и заплахите от страна на наемниците на "Вагнер" в Беларус са отвличане на вниманието. Бахмут пък не предлага почти никакви тактически предимства за никоя от страните.

И макар че украинските настъпления, които пряко застрашават Крим, биха могли да принудят Путин да преговаря, дори това би било само тактика на забавяне. Докато пази властта си, дългосрочните користни цели на Путин никога няма да се променят, завършва Патрик Дренан.

Още: Няма разкаяние нито желание да се свали режима на Путин: Киев за руските военнопленници

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес