Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В знаково гласуване в Айова - фаворитите на демократите губят от по-малко известен кандидат

05 февруари 2020, 06:20 часа • 2994 прочитания

Пит Бутиджич спечели неочаквана преднина на предварителните избори за кандидат за президент на демократите в Айова, сочат частичните резултати. Избирателите класираха фаворита Бърни Сандърс на второ място, а вицепрезидентът от времето на Барак Обама Джо Байдън е на четвърта позиция, предаде БГНЕС.

Бутиджич - 38-годишният бивш кмет на Саут Бенд, Индиана, води с 26,9 процента от гласовете, следван от Сандърс - с 25,1 процента, Елизабет Уорън - с 18,3 процента, и Байдън – с 15,6 процента, съобщи АФП.

Резултатите бяха публикувани 21 часа след приключването на гласуването в Айова, в което гласоподавателите, подкрепящи Демократическата партия трябваше да решат кой да се изправи срещу президента на САЩ Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Предварителните избори за президент в Айова се превърнаха във фиаско за Демократическата партия. Резултатите не бяха обявени по програма, а беше обявено, че се чака голямо забавяне, защото има "непоследователност в данните" и тече "качествен контрол на вота".

Предварителните избори в Айова са само първите от дълга поредица предварителни вотове, които ще определят официалния кандидат на партията за президент.

В последните години, победителят от предварителните избори в Айова печелеше и официалната президентска кандидатура.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес