Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Режимът на Мадуро поиска опозиционен лидер, той се скри в испанското посолство

03 май 2019, 07:37 часа • 2667 прочитания

Испанското правителство няма да екстрадира лидера на опозицията във Венецуела Лопес, който се намира в резиденцията на испанския посланик в Каракас. Това уточниха от дипломатическото представителство на европейската държава, предаде БГНЕС

Снощи съдът на Каракас издаде заповед за ареста на Лопес, когото властите смятат за един от организаторите на опита за преврат на 30 април след нарушаване на заповедта за домашен арест.

Лопес беше осъден във Венецуела на почти 14 години лишаване от свобода, след като беше обявен за отговорен за масовите протести през 2014 г., в които бяха убити повече от 40 души. От лятото на 2017 година той е под домашен арест. Във вторник, 30 април, той беше освободен от привърженици на опозицията.

Коментирайки решението на съда в Каракас, испанското правителство заяви, че "говорим за очакваните съдебни действия". "Леополдо Лопес, неговата съпруга и дъщеря са в резиденцията на посланика на Испания в Каракас по собствено желание. Испания не възнамерява да го предава на властите. Испания се надява, че венецуелските власти ще зачитат неприкосновеността на резиденцията на испанския посланик", заяви испанското правителство, цитирано от РИА Новости.

Междувременно Венецуела поиска Съединените щати да защитят посолство ѝ в американската столица Вашингтон, след изостреното противопоставяне между привърженици на двете страни в борбата за власт в Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро затвори посолството на 23 януари, след като САЩ признаха лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен президент. Оттогава то е окупирано от леви активисти, които го защитават за правителството на Мадуро, задържайки поддръжниците на Гуайдо, които се опитват да го превземат. Днес властите във Вашингтон съобщиха, че трима души са били арестувани.

"Ние изискваме от Държавния департамент на САЩ да изпълни задълженията си като държава, подписала Виенската конвенция за дипломатическите отношения и да защити сградата на бившето венецуелско посолство във Вашингтон", каза външният министър на Венецуела Хорхе Ареаза.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес