Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: 9 наши служители са участвали в нападението на Хамас срещу Израел от 7 октомври

05 август 2024, 22:15 часа • 9112 прочитания

Девет служители на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци (UNWRA) може да са участвали в нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г. и ще бъдат уволнени, съобщи Ройтерс.

„За девет души доказателствата бяха достатъчни, за да се заключи, че може да са участвали в атаките от 7 октомври“, каза заместник-говорителят Фархан Хак.

Той се позова на констатациите на Службата за вътрешни надзорни служби на ООН, която според него е приключила разследването си на предполагаемото участие на 19 служители на UNRWA в атаките.

Още: ООН обяви окупацията на палестинска територия за незаконна, Нетаняху реагира остро

"Разполагаме с достатъчно информация, за да предприемем действията, които предприемаме - тоест уволнението на тези 9 лица", заяви Хак.

Изявлението на Хак дойде, след като надзорният орган на ООН завърши разследването си по твърденията на Израел от по-рано тази година, че общо 19 служители на UNRWA може да са участвали в нападението.

Това накара много правителства, включително най-големия донор САЩ, внезапно да спрат финансирането на агенцията, което застраши усилията ѝ да доставя помощи в Газа. Оттогава няколко държави възобновиха плащанията.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес