Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Microsoft спря руска хакерска атака в САЩ

21 август 2018, 12:35 часа • 1552 прочитания

Руски опит за кибератака срещу американски политически организации е бил спрян от Microsoft, съобщава BBC.

Софтуерният гигант съобщи, че руснаци са се опитали да откраднат данни от Международния републикански институт и Института "Хъдсън". Опасността обаче е била предотвратена, а екип на Microsoft е получил контрол над шест домейна, имитиращи техни сайтове.

Според компанията зад атаката стои руската хакерска група "Fancy Bear".

"Разтревожени сме, че тези и други подобни опити представляват заплахи за сигурността на растящ брой групи, свързани и с двете американски политически партии", заявяват от Microsoft в официална позиция.

Експертите твърдят, че идеята на руснаците е била да откраднат данни, които потребителите споделят за себе си в имитиращите сайтове, подлъгани, че използват истинските. Освен на двете организации, са били създадени и фалшиви страници на групи, свързани със Сената. Един домейн пък имитирал онлайн услугата Office 365.

Двете организации вероятно са станали мишени, тъй като преди бяха сред подкрепящите президента Доналд Тръмп, но в последно време го критикуват и настояват за повече санкции срещу Русия. 

Сред директорите на Международния републикански институт е сенаторът Джон МакКейн

Припомняме, че неотдавна САЩ повдигнаха обвинения на 12 руски разузнавачи за това, че са хакнали компютри, използвани от Хилари Клинтън и Демократическата партия. 

Русия неколкократно е отричала да организира кибератаки срещу Щатите.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес