Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кристалина Георгиева: Светът още не е готов за жена шеф на ООН

06 октомври 2016, 20:21 часа • 2420 прочитания

Може би светът все още не е готов за жена генерален секретар на ООН.

Това заяви българският кандидат за поста Кристалина Георгиева в изявление пред Нова телевизия след завръщането си в Брюксел.

„Българският премиер взе смело решение да даде последен шанс на Източна Европа да спечели тази позиция”, каза Георгиева. Тя определи новият генерален секретар на ООН Антонио Гутереш като „отличен дипломат”. „Все пак в мен остава малко горчивина, че нашият регион не успя да заеме полагаемото за нас място”, посочиГеоргиева.

Тя увери, че е дала всичко от себе си през краткото време, което имаше след издигането на кандидатурата й до избора на нов шеф на ООН. „Благодаря на правителството, че ме подкрепи. Ние знаехме, че поемаме риск. Самата аз казвах, че за такова кратко време не знаем докъде ще стигнем. Имахме един последен шанс и България смело го използва”, коментира Георгиева, цитирана от БГНЕС.

„Чух спекулации, че имам интерес към някаква друга работа в ООН. Искам да кажа съвсем категорично: не отидох в Ню Йорк, за да си търся работа. Аз работа си имам. Отидох на мисия за нашия регион. Сега съм тук, веднага щом става ясно, че има избор”, каза Георгиева.

Междувременно кандидатът за генерален секретар на ООН, който получи пълната подкрепа на Съвета за сигурност, Антонио Гутереш, обеща да служи на „най-уязвимите“, показвайки човечност и признателност, предаде AFP.

Бившият португалски премиер обеща да служи на „жертвите на конфликти, тероризъм, на жертвите на нарушения на човешки права, на жертвите на бедност и несправедливост“ по време на обръщение във външното министерство в Лисабон.

„За да опиша това, което чувствам в момента, са достатъчни две думи – благодарност и смиреност“, каза той като благодари на Съвета за сигурност за оказаното му доверие.

Това е първото публично изказване на Гутериш след издигането му за поста, отбелязва още ТАСС. Освен като португалски премиер Гутериш работи близо десет години и в системата на ООН като върховен комисар за бежанците.

Actualno.com припомня, че по-рано настоящият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун определи своя най-вероятен наследни Антонио Гутереш като „превъзходен избор" за поста. „Аз познавам Гутереш много добре и го смятам за супер избор“, каза Бан Ки Мун, заемащ поста от януари 2007 г.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес