Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канада се готви за "Харви"

29 август 2017, 06:40 часа • 1349 прочитания

Ураганът "Харви", който вече отслабна до тропическа буря, ще достигне атлантическото крайбрежие на Канада в сряда (30 август) или ранните часове на четвъртък (31 август). Това съобщи Канадският център за наблюдение на ураганите, предаде БГНЕС.

Очаква се основно да бъдат засегнати провинциите Нова Скотия, Нюфаундленд и Лабрадор. "Бурята ще донесе със себе си силни дъждове, които ще бъдат съпроводени с мощни пориви на вятъра", предупреждават метеоролози.

"Харви" се стовари над американския щат Тексас със силата на ураган от четвърта категория и пориви на вятъра до 2015 км/ч. При навлизането си на сушата той отслабна до тропическа буря, но донесе със себе си катастрофални наводнения и щети за милиони долари. По последни данни жертви на стихията са станали най-малко 10 души. Както обясниха от службата за съдебна медицина на щата, при някои от хората се е стигнало до летален изход, тъй като може да са имали нужда от спешна помощ, но е било невъзможно да я получат навреме заради урагана.

Американският президент Доналд Тръмп заяви за катастрофалните наводнения, предизвикани от урагана "Харви" в Тексас, че "никога не е имало подобно нещо".

"Проведохме няколко съвещания на правителството, за да сме сигурни, че всичко е добре координирано", каза Тръмп. Той подчерта, че това е ситуация, която ще струва скъпо. Тръмп ще посети днес (29 август) засегнатите райони. "Възстановяването ще е трудно и продължително заради мащабите на причинените от урагана щети. Федералното правителство е готово да подкрепи усилията за възстановяване. За момента, обаче е най-важна сигурността на тези, които все още са заплашени“, добави той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес