Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изглежда Джо Байдън прави решителна крачка, за да стане основен кандидат на демократите за президент*

04 март 2020, 06:20 часа • 2499 прочитания

Вицепрезидентът от втория мандат на Барак Обама - Джо Байдън, спечели първичните избори в Северна Каролина, сочат първоначални данни, цитирани от БГНЕС.

Това е втората му победа в решаващите първични избори в "Супер Вторника" след тези във Вирджиния, където избирателите гласуваха за него. Той изглежда печели и в Масачузетс, като интересното е, че Сандърс е сенатор с мандат именно от този щат.

Предварителните данни, цитирани от The New York Times, сочат за победа на Байдън и в Арканзас, в Минесота, Тенеси, Оклахома, Алабама, Вирджиния.

Северна Каролина има 110 делегати и има сравнително голямо цветнокожо население, като и Вирджиния със своите 99 делегати. Афроамериканските гласоподаватели изглежда се оказаха важни за Байдън, сочат изходните анкети.

Основният съперник на Байдън - левичарят Бърни Сандърс, спечели победа в родния си щат Върмонт. Данните са на CNN, като все още официални такива няма. Има данни за победа на Сандърс и в Юта, както и в Колорадо.

Засега изглежда, че в най-големите два щата, в които има гласуване през "Супер Вторника" - Калифорния и Тексас, Байдън води. А милиардерът Майкъл Блумбърг печели в Американска Самоа.

* В крайна сметка, стана ясно, че Байдън печели в 9 от 14-те щата, в които се гласуваше. Той спечели в Тексас, вторият най-голям щата що се отнася до брой делегати от 14-те, в които се гласуваше, но загуби в първия - Калифорния. Там спечели Бърни Сандърс, който с извоюваните 415 делегати само от Златния щат ще се надява да преобърне някак тенденцията, която е в полза на Байдън.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес