Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дилма Русеф става все по-уязвима и скоро може да бъде свалена

13 април 2016, 08:22 часа • 2993 прочитания

Бразилската прогресивна партия обяви, че излиза от съюзната коалиция и повечето от нейните представители ще гласуват за отстраняването на Дилма Русеф от поста президент на страната, предаде БГНЕС.

Специална парламентарна комисия по импийчмънт в Бразилия вече предложи отстраняването на Русеф от длъжността. "За" се произнесоха 38 от 65-те депутати, влизащи в комисията.

Според законодателството на страната, решението на комисията трябва да бъде внесено на пленарно заседание в долната камара на парламента. То ще гласува процеса за отстраняване на Дилма Русеф от президентския пост на 17 април. За продължаване на процедурата по импийчмънт трябва да има подкрепата на две трети от парламентаристите - т. е. 342 депутати. Ако броят на искащите отстраняването на Русеф е по-малък, то процедурата се прекратява. В противен случай окончателното решение се взема от сената - горната камара на парламента на страната.

Ако Русеф бъде отстранена, то вицепрезидентът Мишел Темер трябва да оглави страната до следващите избори през 2018 г. Него обаче също го грози процедура по импийчмънт. На 5 април представител на Върховния съд на Бразилия - Марку Аурелиу Мелу - постанови начало на процедура по импийчмънт и на Темер. Ако и той бъде отстранен от власт, то ръководител на държавата до изборите ще стане председателят на долната камара на парламента. Точно той е един от основните поддръжници на идеята за сваляне на Дилма Русеф.

Междувременно във вторник вечерта (12 април) Дилма Русеф обвини и вицепрезидента си Мишел Темер, че "оглавява конспирацията" за свалянето ѝ от поста.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес