Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дилма разказа за мъченията на военните

19 юни 2012, 07:16 часа • 3986 прочитания

Президентът на Бразилия Дилма Русеф разказа за мъченията, на които е била подлагана по време на военната диктатура в страната й.

64-годишната Русеф разкри тези факти преди 11 години пред Съвета за човешки права в бразилския щат Минас Жерайс, който обезщетява жертвите на военния режим (1964-85). Едва сега обаче съдържанието на нейните показания пред съвета е разкрито публично. Тя разказва, че е била бита така, че дори веднъж й е била разместена челюстта, както и че срещу нея е бил използван електрошок. "Разпитът започваше. Обикновено бе с електрошок с все по-голяма мощност и окачване на лост с вързани ръце и крака, нещо, на което не се издържаше дълго", разказва Дилма Русеф.

Тя е арестувана през 1970 г. и хвърлена в затвора за 3 години - в Рио де Жанейро, Сао Паоло и Бело Оризонте /в щата Минас Жерайс/. Обвиняват я, че е била съучастник в план за освобождаването на партизански лидер, което тя винаги е отричала. Нейните мъчители често я заплашвали, че ще я обезобразят. Има и досега белези, а челюстта й е била разместена от силен удар, нещо, което и днес й създава проблеми, разказва тя.

Редактор: Георги Иванов

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес