Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бърни Сандърс победи Хилъри Клинтън във Вашингтон и Аляска

27 март 2016, 12:08 часа • 2502 прочитания

Американският сенатор Бърни Сандърс победи бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън на партийните събрания на Демократическата партия в щатите Вашингтон и Аляска.

Във Вашингтон Сандърс е получил 76% от гласовете, а Клинтън - 24%. Бърни Сандърс печели с голяма преднина срещу Клинтън и в Аляска - 79 срещу 21 процента от гласовете на активистите на партията, информира БНР.

В двата щата в северозападната част на страната се проведе избор на делегати за националния конгрес, на който официално ще бъде номиниран кандидатът на Демократическата партия за президентските избори на 8 ноември. 

Вярвам, че нашата кампания е кампанията на енергията и импулса, които ще доведат до голямо участие на избирателите през ноември и до победа, заяви Сандърс. 

Двата щата, които Сандърс спечели, излъчват общо 117 делегата на партийния конгрес, който ще определи кандидата на демократите. До вчера сенаторът от Върмонт имаше по-малко от 1000 делегата срещу над 1700 на фаворита Хилари Клинтън. Следващият тур на първичните избори е в Уисконсин на 5 април.

Междувременно вестник New York Times публикува интервю с водещия претендент за номинацията на Републиканската партия - Доналд Тръмп. В него милиардерът нарича "лудост и идиотизъм" усилията на президента Барак Обама да води война едновременно на два фронта - срещу терористичната групировка "Ислямска държава" и режима в Дамаск. Според Тръмп, „Ислямска държава“ представлява много по-сериозна заплаха за американските интереси, отколкото сирийският президент Башар Асад. Доналд Тръмп също така заявява, че ако бъде избран за президент, ще прекрати купуването на петрол от Саудитска Арабия и други държави в региона.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес