Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Бойскаутите на Америка" фалираха - заради дела за сексуално насилие

19 февруари 2020, 07:40 часа • 2086 прочитания

Американската асоциация на "Бойскаутите на Америка" заведе дело за защита от кредитори, което де факто представлява признание за банкрут. Това стана след поредица дела за сексуално насилие над непълнолетни, извършено преди десетилетия, предаде БГНЕС.

Очаква се този ход да отвори възможността за изплащане на обезщетения на тези, които са били малтретирани като момчета, докато са участвали в програмите на организацията.

Делото за несъстоятелност е заведено в Делауеър и ще позволи всички дела да бъдат обединени в едно дело в опит да се постигне общо споразумение с ищците, вместо да се изразходват съществуващи средства за дело с всеки ищец поотделно.

Поради поредица процеси и съдебни дела за злоупотреби в организацията, няколко щата измениха законите си и разрешиха на насилените като деца да образуват съдебни производства, въпреки че случаите са стари.

Очаква се фалитът на организацията да не засегне програми, които призовават за независимост на младите хора чрез дейности на открито като разходки или излети.

Хиляди мъже обвиняват лидерите на бойскаутите в малтретиране, а някои случаи датират от 60-те, 70-те и 80-те години на XX век. Пол Монс, адвокат, представляващ няколко бивши пострадали, написа в Twitter, че скаутската организация прикрива случаите на сексуално насилие на момчета от десетилетия. Не е ясно какво споразумение може да се постигне между организацията и пострадалите.

"Ние действаме в съответствие с нашите принципи на социална и морална отговорност и изплащане на справедливо обезщетение на жертвите", се казва в изявление на "Бойскаутите на Америка".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес