Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски държавни служители обградиха Белия дом и Конгреса

14 октомври 2013, 09:13 часа • 38091 прочитания

Напрежението около американския бюджет ескалира, след като разгневени американски държавни служители обсадиха Белия дом и сградата на Конгреса.

Служителите протестират срещу принудителния отпуск, който им беше наложен заради невъзможността на демократи и републиканци да постигнат договорка за тавана на публичния дълг в САЩ за новата финансова година, която започна да тече от 1 октомври.

Няколко десетки държавни служители и възмутени граждани се опитаха да пробият огражданията пред сградата на Белия дом, информира Нова телевизия. Полицаи от звеното за борба с масовите безредици бяха изпратени на място, но до по-сериозни сблъсъци не се стигна, макар че имаше бутаница и махане на заграждения. Няма данни за пострадали и арести.

Американското правителство работи с ограничен капацитет от началото на месеца заради неуточнения бюджет за новата година. Поради нуждата от приоритети в харченето на средствата около 800 хил. държавни служители вече две седмици са в принудителен отпуск без яснота кога ще се върнат на работа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес