Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

46 са мигрантите от ремаркето в Сан Антонио, загинали от топлинен удар

28 юни 2022, 10:17 часа • 1296 прочитания

Най-малко 46 са мигрантите, намерени мъртви в ремарке на камион в покрайнините на Сан Антонио, щата Тексас. Предполага се, че те са починали от топлинен удар. В превозното средство не са открити следи от вода.

Още 16 души, сред които четири деца, са извадени живи от камиона и откарани в болница. Сред загиналите няма деца, съобщиха от противопожарната служба, цитирани от CNN и Reuters. Хоспитализираните мигранти страдат от изтощение и дехидратация.

Припомняме, че камион с телата на мигранти беше открит близо до жп линия в затънтен район на квартал „Саутуест сайд“ в покрайнините на Сан Антонио. Градът се намира около 250 км от мексиканската граница.

Работник от града, минаващ покрай мястото, е чул викове за помощ малко преди 18:00 ч. местно време в понеделник и е сигнализирал полицията. Според началника на местната полиция Уилям Макманъс това е един от най-тежките подобни инциденти в историята на Сан Антонио и по него ще започне федерално разследване. Задържани са трима души.

Мексиканският външен министър Марсело Ебрард каза, че мексиканският консул пътува към мястото на трагедията. Мининистърът допълни, че двама от оцелелите и настанени в болница мигранти са били идентифицирани като гватемалци, а националността на останалите все още не е установена.

Губернаторът на Тексас - републиканецът Грег Абът, обвини за трагедията имиграционната политика на президента Джо Байдън.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес