Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

120 убити и 80 ранени при нападението срещу джамия в Египет

24 ноември 2017, 15:15 часа • 7217 прочитания

Жертвите на нападението на бунтовници срещу джамия в северната част на Синайския полуостров в Египет станаха 120 богомолци, а около 80 са ранени, съобщи вестник „Ал Ахрам”, цитиран от ТАСС, като се позова на властите.

Координираното нападение е извършено по време на петъчната молитва в селището Ер Рауд, близо до Ел Ариш – столица на провинция Северен Синай. Терористите обградили джамията от всички страни, взривили самоделна бомба сред молещите се, а след това открили безразборна стрелба по хората.

Нападателите обстрелвали и линейките, с които откарвали ранените.

Във всички болници в провинция Северен Синай е обявено извънредно положение. Армейски подразделения и полицаи провеждат операция по прочистване на района.

Във връзка с нападението президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси свика заседание на съвета за национална сигурност с участието на ръководителите на силовите ведомства.

Министерството на вътрешните работи създаде специална комисия за разследване на атентата и нареди всички държавни и обществено значими учреждения да бъдат поставени под засилена охрана, включително джамии и църкви.

По заповед на президента в страната е обявен тридневен траур.

Засега нито една от действащите в Египет терористично групировки не е поела отговорност за терористичния акт.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес