Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синя светлина ободрява зад волана

12 декември 2012, 10:01 часа • 10224 прочитания

На всеки се е случвало да кара дълго и да се умори. Обикновено решението е кратка почивка и кафе на някоя крайпътна бензиностанция. Много учени, лекари и изследователи обаче поставят под въпрос ефективността на този "метод", който никога не може да замени съня. Оказва се обаче, че кафето има и заместител, който действа също толкова ефективно при голяма част от хората, предаде Стандарт нюз.

Това доказва изследване на френския университет Bordeaux Segalen. Заедно със свои шведски колеги те откриват, че излагането на постоянна синя светлина през нощта действа на шофьора точно толкова ободряващо, колкото и чаша кафе. За експеримента изследователите събрали 48 доброволци на средна възраст 33,2 г.

Всеки от тях направил три нощни курса зад волана между 1,00 и 5,15 ч с включена 15-минутна почивка. Интервалът между курсовете бил от минимум 1 седмица. При всеки тур шофьорите са карали с правото на 2 чаши кафе, следващия път на специално оборудвана с постоянно светеща синя LED светлина в купето или пък на 2 чаши безкофеиново кафе.

Резултатите показали, че водачите, шофирали на синя светлина, случайно са настъпили осевата линия на платното 15 пъти. Тези, карали с право на кафе преди тръгването и почивката, постигнали малко по-добър резултат - 13 пъти, а възползвалите се от правото да пият безкофеиново кафе - цели 26 пъти. Имало обаче и 7 шофьори, които се отказали от теста, защото синята светлина им пречела да карат.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес