Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Просто е: Българите в македонската конституция, иначе Скопие седи извън ЕС

10 февруари 2023, 10:45 часа • 8578 прочитания

Ако нямаме сериозни искания към Скопие, никога няма да ни вземат насериозно. Едно такова искане е в тяхната конституция да се впишат българите като малцинство. По този въпрос се изказаха различни мнения, като част от тях, за съжаление, наливат вода в мелницата на Скопие.

Няма как да махнем това изискване, защото българи в Северна Македония не само че има, ами дори се вихри публичен скандал с човек, върху когото имаше физическо посегателство затова, че се смята за българин.

Чест прави на президента Радев, който зае твърда позиция и обяви от Брюксел, че РСМ в момента е в състояние на вето. "Докато не впишат македонските българи в Конституцията си, няма да има преговори за влизане в Европейския съюз", каза държавният глава. И посочи, че ще настоява ЕС да наложи мониторинг, както и да иска гаранции за спазване на правата на македонските българи.

Крайно време беше именно държавният глава да повдигне за нашите проблеми със Скопие въпроса пред европейските лидери. Добре е и от него те да чуят как ескалира антибългарска омраза, как тя вемче ражда престъпления.

Официалните български власти трябва да отстояват националния интерес, който властите в Скопие накърняват от години. И наред с други неща той включва предпазване на всеки българин, където и да се намира той, от репресии.

Виждаме, че поетите ангажименти за успокояване на ситуацията изобщо не се спазват. Не може да отричаш правата на македонските българи и да очакваш затопляне на отношенията. Както държавният глава отбеляза, това само удължава проблемите, води до ново и ново насилие и до атмосфера на безнаказаност.

Защитниците на обратната политика се чудят какво да измислят, за да излязат прави. За тях още преди да бъде вдигнато, българското вето беше нещо лошо. Нямаха никакви аргументи, но повтаряха до безкрай няколко опорки.

- Ветото било руска хибридна операция.

- Нямало нужда от вето, защото ЕС ще намери начин да приеме РСМ, ако иска.

- ЕС ще ни хване натясно по друг параграф, за да не налагаме вето.

Всичко това вече не важи, защото формално ветото беше свалено миналото лято.

Истината е, че сред основните критерии за членство в ЕС, залегнали в член 2 от Договора му, наред с демокрацията и върховенството на правото фигурират още човешките права и правата на малцинствата. И как ще се придвижва по останалите. Точно тук попада и нашето искане за спазване на правата на българите. И имено затова изказването на Радев е толкова важно - направено е в точния момент на точното място.

Скопие все още има време да се коригира. Макар да е наслагван с десетилетия, езикът на омразата трябва да приключи. България не е и никога няма да бъде враг, но задължително ще отстоява интереса си.

В случая дори не става дума за Гоце, историята, езика и всички грешки да управлявалите досега. Въпросът е много конкретен и ясен - или наше малцинство в тяхната Конституция или Скопие остава на опашката за ЕС. Ако Скопие не иска ЕС, Евразийският съюз чака - там, където и със салама закъсаха!

Автор: Стефан Стефанов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес