Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И да отменят новите винетки, няма да видите пари обратно – заради ВАС!

16 юли 2016, 09:15 часа • 19281 прочитания

Цяла България сигурно е казала ура, след като на първа инстанция Върховният административен съд (ВАС) отмени новите винетки – за 97 лева целогодишно. И точно за това решение има пример как съдебната ни система с една ръка може да дава, но с другата ще вземе двойно.

Коментар на редактора

Помните ли тълкувателното решение на ВАС, според което гражданите не могат да търсят обезщетение от действието на незаконни подзаконови актове? Точно то сега спира всеки един българин и чужденец, купил си от новите винетки, да съди държавата за обезщетение. Защото новите винетки влязоха в сила с постановление на Министерския съвет т.е. подзаконов акт!

Тълкувателното решение е изключително скандално и всъщност сега, заради него, трябва да има поне един упорит българин, който да се бори на три инстанции и да стигне до Европейския съд за правата на човека (ЕСЧП), та да види пари от държавата заради по-скъпата винетка. И това, разбира се, ако все пак новите винетки окончателно бъдат обявени за незаконни от съда. Засега съдът е казал само на първа инстанция, че новите винетки не отговарят на Закона за нормативните актове.

Да го обясня с думи прости – евентуално съдът казва, че винетките не са законни. Евентуално Бай Ганьо решава, че си иска обратно 97-те лева от държавата. Със сигурност държавата му казва да си гледа работата! Бай Ганьо, естествено, не приема държавата да му тегли майна и отива на съд. На първа инстанция съдът му казва, че няма пари – защото ВАС вече е изтълкувал закона. На втора инстанция – същото. На трета инстанция – потретваме същото! Тогава Бай Ганьо тръгва за Европа и Европейският съд по правата на човека (ЕСЧП) логично взема решението, че ВАС е тълкувал закона както Дявола тълкува Евангилието. Бай Ганьо си взема парите – примерно някъде около 2027 година. Край на приказката – сега чакаме втора серия от винетната сага, до седма т.е. до ЕСЧП има време!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес