Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корона, чао: в България ни лекуват като Тръмп - за 100 000 долара

08 октомври 2020, 13:20 часа • 14054 прочитания

Тежко болните от COVID-19 в България ги лекуваме със същите лекарства, с които лекуваха Доналд Тръмп. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на днешния седмичен брифинг за ситуацията с коронавируса в България.

Тези думи ме умилиха особено силно, след като The New York Times разкри колко струва болничното лечение на Тръмп – 100 000 долара! И това за три дни.

Значи у нас лекуваме така, както Тръмп. А той се похвали тази нощ – много добре го лекували, било направо подарък от Господ да лепне короната. Всеки като мен да го лекуват, възторгна се Тръмп – и си го пусна в Twitter, разбира се.

Всъщност точно лечението на Тръмп и точно паралелът, направен от доц. Кунчев, са си направо тотален потрес! Ако всеки в света го лекуваха за 100 000 долара, нямаше изобщо да си говорим за COVID-19.

Но истината е друга – тази болест извади наяве изключително грозните измерения на човешката цивилизация. За България няма да говоря – каква държава сме ние е ясно на всеки с малко мозък, поживял тук около половин година. Но в глобален мащаб неравенствата се засилват – все по-малко хора имат все повече пари. И такива пандемии като сегашната ясно демонстрират как всъщност здраве може да се купи с пари. Все още не напълно и безусловно, но явно има разлика кой как го лекуват – 74-годишният президент на САЩ и 74-годишен български пенсионер.

От векове човечеството издига хуманизма като идеал и дори сега изглежда толкова ужасно далеч от него, колкото и преди десетки години. Един вирус, който с голяма доза сигурност можем да сме убедени, че си натресохме сами, всъщност също с голяма доза сигурност нямаше да ни притеснява, ако не бяхме това, което сме. Ако нямаше такива неравенства, че някои хора да ядат прилепи, панголини и всякакви такива животинки. Ако науката стоеше навсякъде по света на първо място пред политиката. Ако образованието беше навсякъде преди суеверието.

Понеже се старая да не оглупявам, та се сетих какво сме писали преди 7 години – всяко следващо поколение на човечеството оглупяваме. Ето го и самото изследване. Преди две години – същото. И подробностите от данните от 2018 година – още по-стресиращи.

Когато оглупяваме, вместо да поумняваме, логично е (леле, каква ирония да говоря за логика при тема за оглупяване) да дееволюираме, а не да еволюираме. А който дееволюира, умира – така е на тази планета.

И понеже уж всички се лекуваме като Тръмп, вече станахме ли толкова глупави, че да го повярваме?

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес